”Alla värmlänningar drabbas av stängda vårdplatser för att det saknas sjuksköterskor”, skriver närmare 500 vårdanställda till sjukvårdsledningen. Foto: SVT

500 vårdanställda i upprop: ”Patientsäkerheten är hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 500 anställda på Centralsjukhuset i Karlstad har undertecknat ett upprop med krav på säkrad bemanning. Nu har sjukvårdsledningen svarat.

I brevet skriver de anställda att det blir allt svårare att bedriva en god och patientsäker vård när vårdplatser stänger. ”Patientsäkerheten är hotad varje dag”, som de uttrycker det. De kräver därför en åtgärdsplan för att kunna hålla nödvändiga vårdplatser öppna.

De anser också att det är brist på bra och hållbara arbetsplatser dit nyutexaminerade vill söka sig och erfarna sjuksköterskor stanna.

– Det måste finnas en strategi uppifrån hur sjuksköterskebemanningen ska lösas, säger sjuksköterskan Andrea Dahlman. Hon tog initiativet till uppropet efter att ha reagerat på att hennes egen avdelning fått ta emot patienter från andra överbelagda avdelningar.

Sjukvårdsledningen svarar

I ett svar skriver Karin Lundin, tf områdeschef slutenvård, och Wolmer Edqvist, tf HR-chef hälso- och sjukvården, bland annat att de försöker skapa hälsosamma scheman och att de behöver skapa rotationstjänster.

De skriver också att neddragningarna av vårdplatser är temporär och motsvarar mindre än tio procent av Centralsjukhusets vårdplatser och att en modell för att lyfta fram yrkesskickliga i lönerörelsen ska ses över.

Andrea Dahlman har pratat med Karin Lundin efter överlämnandet av uppropet.

– Jag tycker hon verkar lyhörd och uppmärksam på problemen och jag hoppas det kan leda till konkreta åtgärder, säger Andrea Dahlman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer