Efter viss osäkerhet i frågan om vad som ska gälla för vårdpersonal som är samboende med någon som arbetspendlar till Norge, har nu Folkhälsomyndigheten förtydligat sitt besked. Foto: SVT / TT

Vårdpersonal som bor med arbetspendlare får jobba

Uppdaterad
Publicerad

Det var till en början oklart vad som gällde efter beskedet att Sverige stänger gränsen mot Norge. Ska vård- och omsorgspersonal  som bor med personer som arbetspendlar till Norge stanna hemma från jobbet?

Nu har Folkhälsomyndigheten uppdaterat rekommendationerna och personalen kan gå till jobbet.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten var, å ena sidan, att vård- och omsorgspersonal skulle vara extra försiktiga om de bor med någon som varit i Norge, å andra sidan, att personer som sammanbor med arbetspendlare inte behövde undvika att träffa andra.

Region Värmland upplevde rekommendationerna som motstridiga och tog det säkra före det osäkra. Vård- och omsorgspersonal som bor med arbetspendlare skulle stanna hemma.

Nu har rekommendationerna uppdaterats och Folkhälsomyndigheten skriver: ”Personal som delar eller delat hushåll med person som arbetspendlar till Norge är undantagna från rekommendationen att stanna hemma 7 dagar”.

”Stockholmsperspektivet”

I gränskommunen Årjäng ställde otydligheten till med mycket oro eftersom en stor del av vård- och omsorgspersonalen har familjemedlemmar som arbetar på andra sidan gränsen. Bemanningsfrågan riskerade att bli en svår nöt att knäcka, men nu står det alltså klart att de kan fortsätta gå till jobbet.

– Nu är det lite lugnare. Förtydligandet, åh, det tog bort många stenar. Vi har lagt så mycket tid på den här frågan. Det är stockholmsperspektivet på frågan, de har inte förstått konsekvenserna, säger kommunalrådet Daniel Schützer (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet