Visa alla (2)

Vårflod utan fart

Publicerad

Knappt något regn alls i april och måttliga mängder med snö har gjort att vårfloden är mycket begränsad i år. Kallt väder i början av maj fick snösmältningen att tappa fart och med kylan minskade även tillflödet till älvarna.

– April var mycket torr, med bara någon millimeter regn i Värmland, samtidigt har det inte varit så mycket snö längs älven utan mest i fjällen, säger Claes Kjörk, ansvarig för samordningen av vattenregleringen på Fortum.

Regn och lite högre temperatur i mitten på maj ökade tillrinningen i Klarälven, men flödena har inte kommit upp i det som är normalt för att vara i maj.

– Enligt väderprognosen kan det komma lite mer regn framåt helgen, vilket kan ge lite högre flöden, men det är ingen risk för några översvämningar, säger Claes Kjörk.

Normal sommarnivå

Vattennivåerna i de flesta reglerade sjöar är inom det normala. Tillrinningen till Höljes i Klarälven ökade under förra veckan och magasinet börjar nu närma sig fullt. Under de närmaste veckorna förväntas nivån komma upp till normal sommarnivå.

– Tappningen från Höljes har fram till nu varit onormalt låg och allt vatten som tappats från Höljes har gått genom turbinerna, utskovsluckorna har alltså varit stängda under hela perioden vilket är ganska ovanligt, säger Claes Kjörk.

Stängda luckor

Att det inte öppnas några luckor alls i Höljes under vårfloden händer enligt Claes Kjörk kanske en eller två gånger på tio år.

Risken för hög tappning under resterande delen av maj och inledningen av juni är mycket låg och det gäller för hela Klarälven.

I klippet nedan kan du se förra årets dramatiska vårflod.

Se drönarvideon från Deje kraftstation 2018. Foto: Pontus Stefansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer