Fortum tror på en nästan normal vårflod och därigenom att reglerade sjöar sänks av på ett normalt sätt Foto: TT

Vårfloden väntas nästan normal

Publicerad

Trots att det var betydligt mindre snö än normalt för några veckor sen tror Fortum i en prognos på en nästan normal vårflod i älvarna som mynnar ut i Vänern. Det är de senaste veckornas nederbörd som fyllt på snölagren och det väntas mer de kommande dagarna.

2018 blev det en kortvarig men kraftig vårflod följt av en rekordlång torka. Nu har Fortum börjat tittat på prognosen för den här våren för att förbereda sig på bästa sätt.

Fortum följer SMHI:s modellberäkningar och mätningar av snödjupet parallellt med egna mätningar av vatteninnehållet i snön. Uppgifterna jämförs med de värden som är beräknade i modellerna.

-Vi kan snabbt konstatera att vi har mindre snö i år än förra året i de flesta vattendrag och så sent som för några veckor sedan var det även betydligt mindre snö än normalt. Under de senaste veckorna har det dock kommit en hel del nederbörd och i prognosen för kommande dagar fyller det på med mer snö i höglänt terräng, säger Claes Kjörk, ansvarig för Fortums vattenreglering.

Fortum räknar därför med en nära normal vårflod i Klarälven.

– Det innebär att reglerade sjöar sänks av på normalt sätt inför årets vårflod med hänsyn till vårfloden, förklarar Claes Kjörk.

Även om det väntas något högre temperaturer nästa vecka kommer inte flödena i de större vattendragen att öka än på några veckor enligt Fortum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer