Foto: TT

Varg till attack – 46 får döda

Publicerad

En attack har skett där 46 får har dödats eller skadats så svårt att de fick avlivas, uppger länsstyrelsens besiktningsman Per Larsson till Värmlands Folkblad.

Det är Värmlands Folkblad som berättar om vargangreppet som ska ha skett någon gång under måndagen eller tisdagen. Fårägaren vill vara anonym och därför berättar länsstyrelsen inte var i Värmland attacken skett.

Sammanlagt har 46 får hittats döda eller ha fått avlivas.

Per Larsson säger till tidningen att han inte kan minnas något annat angrepp i samma omfattning skett i Sverige tidigare.

– Inte att det har gått åt så många får på en enda gång. Då har det varit under flera dygn, men så har det inte varit här. Att det blir så många är ju för att de är så kraftigt skadade att man måste avliva dem, säger han till VF.

Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen vid Jägarförbundet Värmland/Örebro har inte heller varit med om ett större vargangrepp.

– Jag var med om drygt 30 dödade får under två dagar men aldrig så här många, det är rekord, säger Gunnar Glöersen.

”Många har gett upp”

Senast i juni var det en varg som dödade 17 får i Gräsmark, nära Sunne i Värmland. Då gav länsstyrelsen tillstånd att skjuta vargen om den tog sig in i djurhagen igen.

Vad tror du det här gör för vargdebatten?

– Folk är så trötta och många har gett upp. Det är nästan ingen debatt längre. Möjligen kan det här angreppet leda till ytterligare polarisering mellan sidorna, säger Gunnar Glöersen vid Jägarförbundet till SVT Nyheter Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet