Kadavren låg i hagen i mer än två dygn, övertäckta med presenningar för att hålla borta fåglar och andra djur. Foto: SVT

Vargdödade får blev liggande i väntan på besiktning

Uppdaterad
Publicerad

När Lars Eriksson steg upp i lördags morse möttes han av en tragisk syn. I fårhagen, precis utanför huset i Frykåsen, låg fyra döda får och ytterligare två skadade. Han misstänkte genast att vargen varit framme, men när han ringde länsstyrelsen för att få dit en besiktningsman blev svaret att de inte kunde komma förrän idag, måndag.

– Det känns ju inte bra på något viss. Vi får en påminnelse varje gång vi tittar ut, säger Lars Eriksson.

När tamdjur blir angripna av rovdjur ska det anmälas till länsstyrelsen, som kontrollerar skadorna och ger besked om hur djurägaren ska agera för att undvika ytterligare angrepp. Besiktningen är nödvändig för att slå fast vilket rovdjur som varit i farten och för att djurägaren ska kunna få statlig ersättning för skadorna.

Enligt Viltskadecenters handbok för besiktningsmän ska detta ske inom 24 timmar, men sedan våren 2019 har länsstyrelsen i Värmland slutat göra det på helger. De bedömer att besiktningen blir fullgod även om djuren legat döda längre än ett dygn.

De fyra fåren i Frykåsen låg under presenningar i hagen i mer än två dygn.

Ägaren, Lars Eriksson, tycker inte att den väntetiden är rimlig. I klippet ovan berättar han varför.

Efter besiktningen på måndagen visade sig misstankarna stämma – det var ett vargangrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.