Vargjakten – EU inleder process mot Sverige

Publicerad

EU-kommissionen beslutade på torsdagen att inleda ett så kallat överträdelseärende mot Sverige om varjakten. Det är ett första steg i en process som kan sluta i EU-domstolen.

– Det är min uppgift som kommissionär att skydda unionens lagstiftning, säger miljökommissionären Janez Potocnik.
– Den svenska vargstammen har en ogynnsam bevarandestatus, och allmän licensjakt ska inte bedrivas på sådana arter.

Om Sverige i ett första skede inte lämnar svar som kommissionen är nöjd med blir nästa steg ett så kallat motiverat yttrande till Sverige. Nästa steg är sedan att anmäla Sverige till EU:s domstol.

Kommissionären välkomnar utplantering

Kommissionären Janez Potocnik välkomnar miljöminister Andreas Carlgrens besked om att nya vargar ska tillföras stammen redan iår, men är tveksam till argumentet att stammen ska hållas på en relativt låg nivå.

– Normalt när vi talar om arter med ogynnsam status, är vi skeptiska till att det sätts gränser för stammens storlek, säger Janez Potocnik.

Miljöminister Andreas Carlgren säger i ett svar att det ännu är långt till en domstolsprocess.
– Den frågan ligger ännu långt fram i tiden. Vi kommer fortsätta att informera kommissionen om vårt arbete och jag är övertygad om att vi kommer att kunna skingra de tvivel som kommissionen kan ha om vår vargpolitik, säger Andreas Carlgren(C).

Carlgren skeptisk till inblandning från Bryssel

Carlgren säger också att han och den svenska regeringen anser att den svenska rovdjurspolitiken ska avgöras i Sverige, inte i Bryssel.

Svenska Naturskyddsföreningen välkomnar EU-kommissionens beslut. Föreningen vill att Sverige döms för fördragsbrott i EU:s domstol.

Naturskyddsföreningen välkomnar rättsprocess

– Förhoppningsvis kommer vi aldrig mer att behöva se dessa jakter på ett fridlyst, hotat rovdjur. Licensjakterna 2010 och 2011 har försvagat den svenska vargstammen och gjort den än mer sårbar för sjukdomar och illegal jakt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsförerningen.

TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer