Marga Sandström, Världen i Värmland, berättar för SVT:s reporter Sara Moll hur man tycker att det ska bli lättare för de som vill ha uppehållstillstånd att byta spår. Foto: SVT

Världen i Värmland: Låt asylsökande bli arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska riksdagsledamöterna bjöds under måndagen in till ett möte med volontänätverket Världen i Värmland. Syftet var att föra en dialog kring hur man på politisk väg kan underlätta för asylsökande att byta spår och istället söka uppehållstillstånd som arbetskraft. 

– Vi vill att politikerna på Värmlandsbänken ska hjälpa oss att underlätta ett spårbyte för asylsökande. För de här ungdomarna är redo att anta den utmaning vi har i Värmland med kompetensbrist inom yrken som är bristyrken som vård och omsorg, måleri och VVS. Vi vill att de hinder som finns i lagstiftningen som försvårar spårbyte ska undanröjas, säger Marga Sandström, Världen i Värmland.

Många hinder på vägen

Världen i Värmland menar att ett exempel på ett sådant hinder är det faktum att vissa asylsökande tvingas resa tillbaka hem bara för att genomföra en ansökan om arbetstillstånd, något som förvånade Mikael Dahlqvist (S).

– Det här med spårbyte är ett av problemen som Världen i Värmland gjort oss uppmärksamma på och det var en nyhet för mig att det var så krångligt och omständligt. Det här är något jag vill ta med mig till riksdagen och titta på, säger han efter mötet.

Med på mötet fanns sju av tio värmländska riksdagsledamöter och ämnet engagerade. Något som flera av dem fann intressant var hur man arbetat med detta i Linköping. Där har asylsökande blivit anställd och samtidigt fått sin utbildning.

– Det här är ett konkret exempel på när integrationen kunde fungera bättre. Jag kommer ta med mig Linköpingsmodellen och jobba vidare för att den ska appliceras i Värmland, säger Marlene Lundh Kopparklint (M).

”Regional kompetensbrist”

– Vi har en regional kompetensbrist och om det finns en modell där arbetsgivare kan anställa de här killarna så borde vi använda den. Det som är svårt att lösa är de som drabbas för att vi drar skarpa linjer vad gäller antal dagar och så vidare, säger Lars Mejern Larsson (S).

Foto: SVT

 Med på mötet fanns också flera av de ungdomar som Världen i Värmland hjälper. De berättade för politikerna hur gymnasielagen fallit ut just i deras fall. Några av dem berättade också att de startat framgångsrika UF-företag som de nu försörjer sig på, men trots det hotas de av utvisning. 

– Vi har ett kompetensförsörjningsproblem samtidigt som vi har människor här. Det gäller att arbetsgivare och politiker arbetar tillsammans med de här frågorna, säger Arman Teimouri (L) efter att han suttit och pratat med några av ungdomarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.