Hör 15-årige Edvin Svendsrud berätta hur det är att leva med diabetes och om när klasskamraterna räddade hans liv. Foto: SVT

Världsdiabetesdagen uppmärksammades i Charlottenberg

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det Världsdiabetesdagen och det gick inte att missa på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg. 

Rastenhallen på skolan var fylld med elever som gick mellan de olika utställningarna.

-Jag är otroligt nöjd. Det är fantastiskt, säger Nickolina Josefsson, en av de fyra i arrangörsgruppen, själv mamma till två barn med diabetes.

På skolan går 480 elever och fem av dem har diabetes.

Att leva med diabetes innebär att man alltid måste tänka på vad man äter, när man äter och hela tiden ha koll på sitt blodsocker.

Om det misslyckas så kan det snabbt bli livshotande.

En av dem som fått erfara det är 15-årige Edvin Svendsrud.

– Det är ingen dans på rosor. En får tänka mycket. På allt en stoppar i mun.

Nickolina Josefsson, mamma till två barn med diabetes, är nöjd med dagen. Foto: SVT

-Vi vill få ut information om sjukdomen och jag vill att kompisarna ska veta vad de ska göra om en diabetiker faller ihop, säger Nickolina Josefsson.

Med hjälp av sponsorer och donationer har arrangörsgruppen också fått in över 30000 kronor som ska skänkas till diabetesforskningen.

I klippet berättar Edvin Svendsrud, som var fyra år när hans diabetes upptäcktes, hur det är att leva med sjukdomen och om när klasskamraterna räddade livet på honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.