Världsmästaren Gustav Salminen är på plats när SM i segelflyg ska avgöras. Foto: SVT

Flygaress på plats när SM i konstflyg ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen började Sveriges bästa konstflygare att samlas på Brattsforshedens flygfält för att ladda inför helgens SM-tävlingar.

– Jag tror det här kommer att bli riktigt bra tävlingar. Vi har stadigvarande höjt vår nivå undre flera år, säger Pekka Havbrandt, huvuddomare vid tävlingarna.

Totalt är det 15 deltagare och tävlingen avgörs i fyra klasser där svårighetsgraden och exaktheten på flygakrobatiken avgör vem som vinner.

– Det som skiljer klasserna åt är svårighetsgraderna i programmen. Manövrerna blir svårare i de högre klasserna. Det är ungefär som i simhopp, man får mer poäng om man gör fler volter, säger Pekka Havbrandt.

Poängavdrag vid avvikelse

Varje program tar cirka 3 minuter och piloten måste hålla sig inom ett avgränsat område, den så kallade boxen, i luften. Varje avvikelse från flygprogrammet, eller att planets rörelser blir slarviga, innebär poängavdrag.

De små motorstarka planen kan prestera halsbrytande manövrar men det innebär stora påfrestningar för piloten:

– Ett vanligt trafikflygplan tål en belastning på cirka fyra G, de här planen tål tio till tolv G.

Piloterna utsätts för mellan sju och nio G under programmen.

Flera meriterade flygare

Bland de 15 tävlande finns flera VM-meriterade flygare: Gustav Salminen, världsmästare i segelkonstflygning och Per Norén, VM-tia 2017. Men det finns även några som gör sitt första SM. Från måndag till torsdag pågår träningsflygningen. På fredag morgon går den första tävlingsstarten och även om arrangörerna har legat lågt med att sprida information om evenemanget så hoppas man på lite publik:

– Vi säljer inga biljetter eller så, de som kommer de kommer, säger Pekka Havbrandt.

Tävlingarna avslutas på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.