Foto: SVT

Världstoalettdagen – en skitviktig dag

Uppdaterad
Publicerad

16 ton skräp – så mycket fulspolade kristinehamnarna ner i sina toaletter i år. Idag på världstoalettdagen passar de och många andra kommuner på att påminna invånarna om vad som är okej och inte att spola ner i toan.

Handen på hjärtat, hur ofta ”fulspolar” du och har du ens koll på vad du får spola ner i toaletten? Visste du till exempel att hushållspapper inte alls är bra att spola ner? Det löses nämligen inte upp i vatten sig så som toalettpapper gör.

– Det enda som ska spolas ner i toaletten är toalettpapper och det som kommer ur kroppen, resten ska i papperskorgen, säger Krister Karlsson, driftschef på VA-verken i Kristinehamn.

Fulspolandet minskar

Förra året spolade kristinehamnarna ner drygt 21 ton skräp i avloppet, i år har siffran minskat till 16 ton, vilket är glädjande för driftschefen.

– Jag tror det beror på att vi haft en del kampanjer, men det är fortfarande för mycket.

Om alla kristinehamnare spolar ner varsin tops om året blir det cirka 24 300 platspinnar. Foto: SVT

Kan inte rena kemikalier

Att spola ner fel saker kan orsaka stopp i pumpstationer vilket i sin tur kan leda till att avloppsvatten orenat läcker ut. Andra saker som läkemedel och kemikalier riskerar att förorena sjöar och vattendrag med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra djur.

– Reningsverken klarar inte att rena vattnet från kemikalier, därför ska exempelvis nagellacksbortagning, målarfärgsrester och lacknafta till återvinningsstationen och överblivna läkemedel lämnas tillbaka till apoteket, säger Krister Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.