Odlaren Fabian Ringdahl, Värmlandsnäs, berättar den förmodade redkordskörden som nu inte blir av på grund av den kraftiga junivärmen Foto: Jenny Eriksson / SVT Nyheter Värmland

Värmen satte stopp för ny rekordskörd

Uppdaterad
Publicerad

Det såg länge ut att bli ännu ett år med rekordskörd. Men drömläget försvann tvärt med den kraftiga värme som nyligen slog till över landet. När temperaturen låg kring 30-strecket hann det bli torkskador på flera håll.

– Vi har tappat ett ton eller två, säger odlaren Fabian Ringdahl i Värmlandsnäs.

I klippet visar Fabian Ringdahl hur torkskadorna ser ut vid hans familjegård på Värmlandsnäs och Pia Björsell på Hushållningssällskapet ger sin prognos inför årets skörd.

– Vädret kan vi inte påverka så vi får bli duktiga på att anpassa oss, säger Fabian Ringdahl, som brinner för växtodling och alla dess utmaningar.

Hur planerar du för att klara framtida väderutmaningar?

– Här på gården har vi försökt få in lite nya grödor för att bredda oss och öka skördepotentialen.

Pia Björsell, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, ger sin prognos för årets skörd i klippet ovan. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.