Kundkretsen är snäv för dyra och handgjorda rustningar men den finns tror Jan Sigurd Foto: SVT

Värmland har fått sin egen rustningssmed

Uppdaterad
Publicerad

Slag för slag växer rustningarna fram i Jan Sigurd Olssons smedja på familjegården utanför Sunne. Han startade upp sin rustningssmedja i augusti 2017 och nu jobbar han för att få fart på verksamheten.

– Jag var intresserad av hantverket hela tiden men jag hade inte riktigt hittat det medium som jag ville jobba i. Så testade jag att göra lite rustningar och det gick okey. Så då tänkte jag att om jag kan leva på det här så ska jag nog försöka göra det, säger han.

25-årige Jan Sigurd Olsson är utbildad i forntida smide på Bäckedals folkhögskola i Sveg. Intresset för rustningar startade under tonårens lajvande. Han intresserar sig mest för medeltida rustningar från mitten till slutet av 1400-talet och det har sina skäl.

– Då började de första helrustningarna växa fram, där man kan täcka hela kroppen med plåt. Sedan vidareutvecklas det så i slutet av 1400-talet har man kunnat nischa det och tagit det till sin spets.

En komplett rustning väger cirka 30 kilo Foto: SVT

30 kilo utrustning

En komplett rustning väger cirka 30 kilo och förutom skyddsplåtarna behövs ringbrynja, hjälm, diverse underkläder och fästanordningar för att rustningen ska vara komplett. Antalet hammarslag som det går åt för att göra en rustning är oräkneliga men det tar cirka 400 arbetstimmar och drygt 100.000 kronor får man räkna med att betala. 

Jan Sigurd Olsson är 25 år och intresset för rustningar startade under tonårens lajvande Foto: SVT

Kundkretsen är snäv för dyra och handgjorda rustningar men den finns tror Jan Sigurd.

– Det finns folk som håller på och rekonstruerar medeltida fäktning i rustning, de som håller på med tornerspel utomlands eller folk som köper delar och vill rekonstruera soldater under den perioden.

Drömmer om utställning

Förutom förhoppningen om att hitta köpare till sina rustningar har han en dröm till.

– Det hade varit att ha dem utställda på Towern i London. Det hade varit väldigt häftigt. Det skulle vara en rustningsdel som folk kan komma och klämma och känna på. Och om jag känner den konservatorn rätt så ska den vara helt perfekt och trogen originalet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.