Foto: SVT

Värmland i framkant på att förädla skogsråvara

Uppdaterad
Publicerad

Värmland är bäst i Sverige på att förädla skogsråvara till produkter. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB som för första gången undersökt hur stor den så kallade bioekonomin är i Sveriges olika regioner, det vill säga hur mycket förnybara råvaror från skogen, jorden och havet som används i stället för fossila bränslen och material.

Säffleföretaget Cellcomb är ett av de värmländska företag som arbetar med att förädla produkter från biologiska råvaror. Sjukvårdsmaterial och sängkläder i förnybart och komposterbart material är några av produkterna. Och det är en växande bransch när världens klimat står i fokus.

– Vi ser en ökad efterfrågan, men vi arbetar mycket mot den offentliga sektorn och där tar det tid att få till en förändring, konstaterar Henric Nedéus, vd på företaget.

I topp inom bioekonomi

Värmland ligger i topp inom området bioekonomi som omfattar alla produkter och tjänster som härstammar från biologiska råvaror. Den största delen kommer från trä, papper och massa, men det finns mycket kvar att göra.

– Absolut, det är det vi vill poängtera med de satsningar vi gör på region Värmland när vi tittat på hur en region ska utveckla sig genom smart specialisering och där är bioekonomin högst rankad, säger Dag Haldén, strateg inom bioekonomi på region Värmland.

Framtidsmarknad

De förnybara materialen har alltså en framtidsmarknad. Men konkurrensen mot plast är tuff och än så länge är produkter av förnybara material dyrare att producera,

– Det varierar, just nu är de lite dyrare men med ökad efterfrågan kommer det att jämna ut sig, tror Henric Nedéus.

Det är första gången som SCB undersökt hur stor den så kallade bioekonomin är i Sverige, alltså hur stor del av förnybara råvaror från skogen, jorden och havet som används i stället för fossila bränslen och material. Och enligt de färska siffrorna är Värmland bäst i Sverige på att förädla vår skogsråvara till produkter.

Värmland är också relativt bra på att minska koldioxidutsläppen. Koldioxidutsläppen har enligt SCB de senaste åren minskat med en femtedel, och att bara tre regioner kan uppvisa ett bättre resultat. Minskningen av koldioxidutsläppen beror framförallt på ett framgångsrikt omställningsarbete till mer biobränsle i industrin. Däremot har branschen problem att locka fler kvinnor att jobba i branschen.

Potential att växa

Värmland toppar alltså listan med 13 procent av länets totala ekonomi när det kommer till att förädla förnybara resurser till ett så högt värde som möjligt. Den positiva utvecklingen i länet beror bland annat på att alltfler lokala företag tar hand om hela produktionen på hemmaplan, men det är en bransch som har potential att växa. 

– Det hoppas jag och meningen med att ta fram den här statistiken är att vi ska kunna jobba aktivt med att sätta mål för Värmland. Om det ska vara 25, 50 eller 80 procent är omöjligt att svara på idag, men i en framtid när vi ska leva utan fossila råvaror är bioekonomin den starka ekonomin och där kan vi ligga i framkant, säger Dag Haldén som vill se höga mål för andelen bioekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.