De tre senaste åren har svenska vårdgivare lämnat in över 230 lex Maria-anmälningar som är så undermåliga att de inte kan godkännas. Foto: SVT

Värmland näst sämst på lex Maria

Uppdaterad
Publicerad

Värmland är det län i landet som får näst flest lex Maria-anmälningar underkända av Inspektionen för vård och omsorg. Orsaken till att de underkänns är att de inte är tillräckligt väl utredda.

– Det är trots allt låga tal det handlar om. Av 255 anmälningar så är det 18 som har underkänts, säger Charlotta Nelsson som är verksamhetschef för Patientsäkerhetscentrum i Region Värmland.

De tre senaste åren har svenska vårdgivare lämnat in över 230 lex Maria-anmälningar som är så undermåliga att de inte kan godkännas. Detta även efter att vårdgivaren har fått chans att komplettera utredningen. Det visar statistik från Inspektionen för vård och omsorg för åren 2016-2018.

– Vi ser att det många gånger är stora brister i utredningarna, säger inspektören Kerstin Nilsson till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken.

Bara Gotland är värre

Störst andel underkända anmälningar kommer från Gotland där närmare nio procent underkänns. Därefter kommer Värmland där 6,5 procent underkänns.

– När vi tittat på siffrorna ser vi att vi under de här tre åren ändå har förbättrat oss. Åtta underkändes 2016, sex under 2017 och fyra 2018. Men vi jobbar ändå med att utbilda både nya och gamla chefer för att fortsätta förbättra detta, säger Charlotta Nelsson.

Lägst andel underkända utredningar har Jämtland som inte ens når upp till en procent.

Så jobbar Ivo med lex Maria-anmälningar

Händelser som lett till allvarlig vårdskada, eller risk för sådan, ska anmälas till Ivo. Vårdgivarens uppdrag är bland annat att utreda händelsens bakomliggande orsaker och att vidta åtgärder för att förhindra upprepning. Ivo granskar sedan utredningen och bedömer om den lever upp till kraven.

Om Ivo efter försök att komplettera utredningen fortfarande inte är nöjd startas en ny granskning, som ofta fokuserar på vårdgivarens bristande patientsäkerhetsarbete. Ivo följer också upp äldre anmälningar för att se om åtgärderna har införts och fått önskad effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.