Foto: Arkivbild SVT

Värmlands teaterår bjuder på flera klassiker

Uppdaterad
Publicerad

Dörrarna har nu öppnats för det nya teateråret i Värmland. 2019 bjuder på flera klassiker som Carmen och Ringaren i Notre Dame.

Men året börjar, som 2018 slutade, med musikalen Something Rotten på Wermland opera. En föreställning som tar oss tillbaka till Shakespeares tid för 400 år sedan och Londons brokiga teaterliv.

William Shakespeare är en hyllad centralfigur med ständiga succéer. För bröderna Nick och Nigel Bottom är det inte lika glamoröst. De sliter för att slå sig fram som pjäsförfattare. När det lokala oraklet förutspår att framtiden ligger i pjäser med både sång och dans ger bröderna sig i kast med att skriva världens första musikal för att bräcka Shakespeare. Den farsartade musikalen skildrar hur musikalen uppfanns.

Populära operan Carmen

I slutet av mars har operan premiär på Bizets klassiska opera Carmen. Det är en av de allra mest populära och mest spelade operorna, men här i Peter Brooks legendariska kammarversion från 1980-talet. La tragedie de Carmen spelas maj ut på Wermland operas lilla scen Spinneriet med fyra solister och orkester.

Till hösten tänker värmlandsoperan satsa på en lättsam opera, men vilken är ännu inte klart.

Gripande och stark föreställning

Värmlandsteatern fortsätter att utnyttja Karlstads olika scenrum genom att spela Victor Hugos mörka, men fascinerade, klassiker Ringaren i Notre Dame i Tingvallakyrkans vackra kyrkorum.

I centrum står den vanskapte Quasimodo, prästen Frollo och den romska danserskan Esmeralda, men här finns ytterligare ett färgstarkt galleri av poeter, soldater, domare, tiggare och adelsdamer. Livsvägar som korsas, öden som snärjs och handlingar som får ödesdigra konsekvenser. En gripande och stark föreställning med många aktuella frågeställningar om att vara människa!

Föreställningen vänder sig till en vuxen publik och ligger långt från Disneys förskönade version.

Tvist på Aladdin

Förra årets sommarsuccé i Mariebergsskogen Aladdin flyttar i vår in på Tempelriddaren som enaktare.

Här får vi träffa Aladdin som blivit så bortskämd av att kunna önska sig allt han vill, att han inte ens kan klä på sig själv utan Andens hjälp. Hans familj och vänner har tröttnat och spelar honom ett spratt, men någonting går fel… Nu är det Aladdin som måste hjälpa Anden.

Västanås teaterår

Västanå teater inleder det nya året med premiär på Paradisfågeln. Manuset bygger på de första kapitlen ur Selma Lagerlöfs Mårbacka. Tio teaterelever från Unga Västanå medverkar tillsammans med tre professionella musiker. Föreställningarna spelas på Västanå Teaters vinterlokal på Brårud i Sunne under januari.

Under våren fortsätter Västanå att turnera med Bortbytingen efter Selma Lagerlöf och Fröken efter Sara Lidman.

I Bortbytingen berättar Selma Lagerlöf historien om bondparet som får sin enda son bortrövad av trollen och som i utbyte får en trollunge att ta hand om.

Fröken är en berättelse i ord och ton med Magdalena Eriksson och Alva Granström, två unga folkmusiker som tagit upp berättandet som levande och självklar del i sitt musicerande konstnärsskap. I sin roman Hjortronlandet berättar Sara Lidman om tre slag av vägfarande som då och då gästar den norrländska lilla byn Ön för ett dygn. Den som oftast kommer är Fröken, eller Strömberg som han egentligen heter. Fröken är en levnadskonstnär, en konstnärsfigur med flera talanger, men han bär på en mörk historia.

Mytologi

Till sommaren lämnar Västanå teater Selma Lagerlöf och presenterar för första gången en text av Jon Fosse på Berättarladans scen, nämligen hans version av Den Poetiska Eddan.

Eddan bygger på en samling nordiska kväden och verser, som huvudsakligen anses vara tillkomna i Norge och på Island under åren 800-1000. Det är mytologiska berättelser och äventyr med gudar, jättar, dvärgar och andra varelser, mustiga sagor där humorn och visheten går hand i hand.

Västanå teater finns också att se på Rackstadsmuseet. Där visas kostymer, rekvisita och foton från teaterns Selma Lagerlöf-uppsättningar.

Och på Christinateatern i Kristinehamn sätter Lekaresällskapet upp musikalen Little shop of horrors. Premiär den 2 februari.

Säffleoperan kommer under 2019 att satsa på Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Chess, som utspelar sig under en shackturnering och har sådana världshits som One night in Bangkok och Anthem.

I Kristinehamn blir det också internationell musikal. Skräckkomedimusikalen Little shop of horrors har premiär på Kristinatatern i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.