Julia Åsberg och ett av plaggen. Foto: Pressbild

Värmländsk designer hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Designern Julia Åsberg är utsedd till årets stipendiat av Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen.

– Jag blev förvånad men väldigt glad givetvis, säger Julia Åsberg.

Kristinehamnbördiga Julia Åsberg har ägnat sig åt design sedan tio år tillbaka och tog 2015 en kandidatexamen från Beckmans designhögskola. Hon har tidigare designat kläder för såväl musikaler som modemärken.

– Jag har aldrig strävat mot att vara konstnär utan jag är designer och vill göra kläder som går att använda och inte bara titta på, säger Julia Åsberg och tillägger:

– Därför tycker jag det är så kul med scenkonst för där blir det både och. Det är egentligen perfekt.

– Jag har skapat en kollektion som syftar till att kommunicera vår strävan efter ett själv genom andra identiteter för våra egna, säger Julia Åsberg.

Hon får stipendiet för att hennes modeskapande utforskar gränserna mellan mode, konst och kostym. Utdelningen sker på fredag den 12 januari. Då kommer Julia Åsberg att hålla en modevisning, och besökarna kommer då att kunna se ett axplock av de plagg och skisser som hon producerat de senaste fem åren.

– Det är ju ett stipendie för konstnärer. Jag tycker det är roligt att de valde att tänja på begreppet och även inkludera design, säger Julia Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.