Värmländsk fotbollshistoria har blivit bok

Publicerad

Nu är den klar – en bok om om Värmlands brokiga fotbollshistoria som sträcker sig mer än etthundra år tillbaka i tiden. Det är Värmlands fotbollförbund och journalisten Håkan Kamp som ligger bakom boken – Från torgboll till allsvenskan....

Det var värmlänningar som blev de första dömda fotbollshuliganerna i landet redan 1919 när Karlskogasupportrar rök ihop med och förföljde motståndarlaget och slog domaren medvetslös.

– Händelsen fick ett civilrättsligt efterspel med böter men framförallt ett hårt straff från fotbollförbundet som stängde av både Karlskoga IF och deras idrottsplats ett år berättar fotbollsbokens författare Håkan Kamp.

Värdefull historieskrivning

Historien är en av många i den nya boken om Värmlands fotbollshistoria men naturligtvis handlar det mest om själva fotbollen, klubbar i med och motgång, profiler och händelser. Annelie Larsson på Värmlands Fotbollförbund tycker det är en värdefull historieskrivning.

– Det kommer att vara mycket ”aha”, men det kommer också va mycket ”det här visste jag inte”, menar Annelie Larsson.

Arvika och Karlstad först

Fotbollen kom till Värmland på 1890-talet, till Arvika och Karlstad. Den första fotbollsplanen ska ha funnits på Malmtorget i stadsdelen Klara i Karlstad.

Värmlands fotbollförbund bildades 1918

60-talet beskrivs som storhetstiden för värmländsk fotboll på herrsidan framförallt genom Degerfors, och slutet av 80-talet och framåt på damsidan genom Mallbacken.

Dominerande klubbar skiftar

Vid historieskrivandet har Håkan Kamp framförallt slagits av hur klubbar förändrats.

– Dom här klubbarna som dominerar på senare tid dom dominerade inte alls i värmländsk fotbolls barndom utan det var oftast helt andra klubbar, som kanske inte ens finns idag, säger Håkan Kamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.