Värmländsk politiker döms för ringa stöld

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländska politiker som åtalades för att ha stulit en hylla på Ikea döms vid Värmlands tingsrätt för ringa stöld. Kvinnan, som är aktiv politiker för Sjukvårdspartiet i Säffle, ska betala böter på totalt 29 600 kronor.

Det handlar om en hylla värd 699 kronor, som hon inte skannade i självskanningskassan.

Politikern har i förhör hävdat att hon var stressad vid köptillfället, som skedde nära inpå stängning. Hon har erkänt gärningen men menade att hon inte hade för avsikt att stjäla hyllan. Hon uppger att hon blev väldigt chockad när hon fick ett brev från polisen om misstanken om stöld, och då omedelbart kontaktade varuhuset för att betala för den.

Anser att det funnits uppsåt

Tingsrätten har dock gått på åklagarens linje och menar att politikern handlat med uppsåt. Av domen framgår bland annat att man anser att hon borde haft svårt att missa hyllan, som tog upp större delen av kundvagnen och uppgick till nästan halva köpesumman.

Hon ska totalt betala 80 dagsböter på 370 kronor.

SVT har sökt politikern för en kommentar.

Malin Larsson, politisk sekreterare för Sjukvårdspartiet, uppger till SVT att man i nuläget inte kommenterar händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.