Värmländsk uppfinning minskar smitta

Uppdaterad
Publicerad

Vårdrelaterade infektioner kostar i dag flera miljarder kronor. Karlstadsläkaren Payam Khalili hoppas nu att hans uppfinning ska bidra till minskad smittspridning.

De flesta som varit hos doktorn har varit med om att få en spatel i munnen. En spatel som doktorn plockat ur en plastmugg på ett bord bland andra medicinska redskap. Ohygieniskt, ansåg karlstadsläkaren Payam Khalili på Centralsjukhusets medicinklinik.

– Jag är lite ”Uppfinnar-Jocke”, så jag skapade en spatelomat, en automat för spatlar, berättar dr Khalili. Då är spatlarna skyddade och man plockar bara ut en åt gången.

– En genialt enkel uppfinning som ökar hygienen, konstaterar verksamhetsutvecklaren Mari Banck.

Efter att en prototyp testats på vårdcentral och sjukhusavdelning satsar nu munkforsföretaget Harry Holms rostfria produkter och internmedicinaren Payam Khalili med kompanjon på ett gemensamt bolag som ska sälja spatelomaten över världen.

– Det finns inget liknande och vi har patentskydd på produkten, så jag hoppas att det går vägen, avslutar karlstadsdoktorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer