Antikvarien Sara Bodin-Olsson berättar mer om varför de gör filmerna och vad ”riksintresse” egentligen betyder för en plats. Foto: SVT/Länsstyrelsen Värmland

Här blir unika värmländska miljöer till film

Uppdaterad
Publicerad

Det finns hela 41 platser i Värmland som betecknas som riksintressanta. Du har säkert besökt några av dem, som Alsterdalen eller Rottneros, till exempel. Nu vill Länsstyrelsen i Värmland ge dessa platser lite extra uppmärksamhet – och inte minst bevara dem för framtiden.

Uppåt tio filmer kommer det bli, men hittills är bara sex av dem klara. Borgvik, Kårebolssätern, Alsterdalen, Munkfors Bruk, Rottneros och Eda skans. Vilka fler som kommer, är fortfarande hemlighetsstämplat.

Sara Bodin-Olsson är antikvarie på länsstyrelsen och hon har besökt de här platserna många gånger. Nu hoppas hon att fler ska få ta del av deras historia, på film:

– Det här är miljöer som har väldigt mycket att berätta om Värmlands och Sveriges historia.

Se utdrag från filmerna och hör Sara Bodin-Olsson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.