Värmländska VM-deltagare redo för ovisst Monte Carlo-rally

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg, 20, är redo för nästa milstolpe i rallykarriären.

När Monte Carlo-rallyt inleds på torsdagskvällen gör värmlänningen debut som fabriksförare för Hyundai i Rally1-klassen.

Samtidigt gör kartläsaren Jonas Andersson, 45, sin elfte start i det legendariska rallyt.

Det är bara fem år sedan Oliver Solberg körde sin första rallytävling.

Mycket har hänt sedan dess. Snabbt.

Fabriksdebut

I år har han fått ta klivet upp till Hyundais fabriksteam i värstingklassen Rally1 och Monte Carlo-rallyt blir hans första tävling i den nya hybridbilen som ersätter WRC-modellerna som användes i 25 år, varav den sista generationen kördes 2017-2021.

– Det är svårt att förstå, en dröm som gått i uppfyllelse, säger Solberg.

Mest rutinerad i startfältet

I andra änden av spektrat återfinns kartläsaren Jonas Andersson från Gunnarskog.

45-åringen gör sin elfte start i Monte Carlo, debuten var 2004 ihop med P-G Andersson, och är den kartläsaren med mest VM-rutin av alla i tävlingens startfält. Jonas Andersson läser numera noter för britten Gus Greensmith, en av M-Sport Fords Rally1-förare.

I videon berättar Oliver Solberg och Jonas Andersson om känslorna inför en oviss VM-premiär med nya bilar och reflekterar över sina respektive resor i cirkusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.