Här planerar Värmlandskommunerna att starta ett gemensamt HVB-hem. Starta klippet för att höra kommunalrådet i Arvika förklara varför. Foto: SVT

Värmlandskommunerna satsar på gemensamt HVB-hem

Publicerad

Som ett svar på kommunernas ökande kostnader för placeringar av barn och unga på HVB-hem har nu Värmlands kommuner gått samman med regionen för att skapa ett nytt gemensamt HVB-hem.

– Det finns ett behov, säger Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S).

Om allt går enligt plan kommer den nya offentligägda HVB-verksamheten stå klar i början av nästa år. Då ska det finnas 16 platser för ungdomar upp till 20 år. Hemmet är framför allt tänkt att vara till för unga med missbruksproblem.

– Kommunerna ser ökande kostnader för placeringar och vi ser ett behov av gemensamma lösningar, säger Peter Söderström (S), som är kommunalråd i Arvika, och en av de pådrivande i arbetet med att skapa en ny kommungemensam offentligägd HVB-verksamhet i Värmland.

SVT granskar HVB-hem

Kostar 16 miljoner första året

Den planerade verksamheten ska i hög grad bedrivas i samarbete med hälso- och sjukvården i Värmland för att skapa samordningsvinster mellan behandlingen i HVB-hemmet och andra verksamheter, som barn- och ungdomspsykiatrin. Kostnaderna för den nya verksamheten beräknas uppgå till drygt 16 miljoner kronor för det första året.

I videon ovan berättar Peter Söderström (S) om vilka fördelar han ser med ett offentligägt HVB-hem. I videon får du också se var verksamheten är tänkt att ligga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet