Värmlänning till klimatmöte i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Den sista november samlas världens länder i Paris för att enas om ett nytt klimatavtal – och det är stora utmaningar som väntar. Den värmländska riksdagsledamoten Stina Bergström (MP) kommer att delta i mötet.

– Det är ett jätte viktigt möte, för det är nu som världens länder måste komma överens om hur man ska klara tvågradersmålet och i vilken utsträckning varje land ska kunna minska sina utsläpp, säger Stina Bergström (MP).

Temperaturstigning

Här i Värmland kan temperaturen stiga med fem grader innan nästa sekelskifte enligt SMHI. Värmland håller på att få en nytt klimat: varmare och blötare. Hur varmt och hur blött det blir beror på hur stora halterna av växthusgaser blir i atmosfären.

Klimatet i Värmland

Gröna vintrar

Fortsätter utsläppen som idag handlar det om en ökning med 5 grader innan sekelskiftet. Nederbörden i form av regn ökar med mellan 20-40 procent. Om inget görs handlar det om ett scenario där vita vintrar ersätts av gröna, höst och vår präglas av återkommande skyfall och översvämningar och på somrarna kommer värmeböljorna.

– Om vi tittar på vad vi behöver göra i Sverige så har vi en tredjedel av utsläppen från trafiken. Vi måste sättat in hårdare åtgärder, styrmedel, stöd till järnvägen och kollektivtrafik. Vi måste börja cykla och gå mer i städerna, säger Stina Bergström (MP).

Agera nu

Klimatmötet i Paris som startar i slutet av oktober är det 21 mötet som annordnas. FN är värd och återigen ska världens länder försöka enas om ett globalt klimatmål.

– Vi måste göra något nu. Det är nu vi måste sätta in åtgärder, om det ska hända någonting, säger Stina Bergström (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet i Värmland

Mer i ämnet