Här kan du lyssna på Filip när han sjunger en av sina snapsvisor Foto: SVT/TT

Värmlänningar tävlar i SM snapsvisor

Uppdaterad
Publicerad

I lördagen avgörs SM i nyskrivna snapsvisor. Biljetterna till finalen som arrangeras av Vin- och Spritmuseet i Stockholm tog slut på mindre än fyra minuter. Bland de tio finalisterna finns två unga värmlänningar.

Bland de drygt 210 snapsvisor som skickades in till årets tävling i SM i nyskrivna snapsvisor fanns tre bidrag från Filip Pontelius som studerar på musikhögskolan Ingesund i Arvika. Nu är han en av finalisterna, och han vet precis hur en bra snapsvisa ska vara.

– Den ska vara kort och koncis med en text som passar till den melodi man valt, och den ska ha en liten knorr – gärna en ordvits på slutet, säger Filip Pontelius.  

Unik svensk tradition

Traditionen med snapsvisor härstammar från 1800-talet, med anor i den ännu äldre traditionen av dryckesvisor. Och det är en unik svensk tradition. Det är bara i Sverige och i svenska Finland som man sjunger snapsvisor.

Filip är en av de yngsta finalisterna. Intresset för snapsvisor har han fått från sin morfar. Och han har hunnit med att göra ganska många nya snapsvisor de senaste åren.

– Ja, det har nog blivit ett 50-tal, men en del har jag kastat så jag har kvar ungefär 35, berättar Filip och tror att hans bästa faktiskt är den han ska tävla med i morgon.

Hemlig text

Texten till just den snapsvisan är ännu så länge hemlig. Den får inte publiceras offentligt före finalen, men titeln kan han avslöja.

– Den heter Orätt-visan, så det finns en ordvits redan i titeln, konstaterar Filip. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.