Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör städfirmeägaren Mattias Holmgren berätta vad han tror ökningen beror på. Foto: SVT

Trots pandemin – fler använder sig av rut- och rotavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Värmlänningarnas intresse för att använda rot och rutavdrag ökar. Förra året såg man tros pandemin en ökning i både antalet personer som använde bidragen och i det belopp som delades ut. 

Enligt statistik från Skatteverket ökade det utbetalda beloppet till utövare av hushållsnära tjänster som omfattas av rutavdraget med 9,8 procent förra året. Totalt betalades det ut 111 332 923 kronor till värmländska företag i rutavdrag 2020. Mattias Holmgren som äger företaget Buskhaga AB, som bland annat erbjuder städning på flera orter i Värmland, har märkt av ökningen men i våras såg det hela annorlunda ut.

– Vi har varit jättenervösa. Omsättningen föll som en sten i mars, april, berättar han.

God kundtillväxt

När pandemin slog till avbokade kunderna städningen de beställt. Det var mindre kontor där personalen började jobba hemma, äldre personer som ville undvika möten med andra personer och barnfamiljer som hade förkylda barn hemma. Sedan dess har kunderna strömmat till igen och tillväxten av nya kunder är ganska god, säger Mattias Holmgren.

– Många upplever att de är viktigare än någonsin att ha det rent och fräscht. Sitter man hemma och jobbar så kan det ju kännas ännu viktigare nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet