Värmlänningarna på Ransäters hembygdsgård kommer att spelas in i en kortversion och sänds i fem delar av SVT. Foto: Andy Lind

Värmlänningarna spelas in i kortversion – sänds i SVT

Uppdaterad
Publicerad
Årets upplaga av sång- och folklustpelet Värmlänningarna ställdes in på grund av coronapandemin.
Men nu får många chansen att ta del av föreställningen ändå, i en kortare version.
Olof Wretling står för idé och manus och SVT kommer att sända fem avsnitt i den nya satsningen Sommaröppet.

Värmlänningarna, som har spelats på Ransäters hembygdsgård varje år sedan 1954, ställdes in på grund av de rådande omständigheterna.

Inledningsvis fanns diskussioner om att göra föreställningen digital men arrangörerna hittade inga alternativ än att ställa in.

Men nu blir Värmlänningarna av ändå.

Sänds fem måndagar

Olof Wretling kommer tillsammans med musiker från Wermland opera och en mindre ensamble att spela in en kortversion av folklustspelet. Avsnitten, som blir mellan sju och nio minuter långa, kommer sedan att sändas i SVT:s satsning Sommaröppet med start måndag 22 juni och därefter ytterligare fyra måndagar.

”Att vi kan föra traditionen vidare och framföra Värmlänningarna för 67:e gången betyder väldigt mycket för mig, ensemblen och Ransäters Hembygdsgård. Vi har anpassat oss efter förutsättningarna och det är allas ovärderliga engagemang som gör detta möjligt”, säger regissören Olof Wretling i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer