Det är svårt för polisen att utreda den här typen av bedrägerier Foto: SVT/TT

Polisen varnar för nätromanser – kvinnor luras på upp till en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Värmland utreder en handfull fall där kvinnor har inlett kärleksrelationer med personer på nätet, och sedan lurats att skicka stora summor pengar utomlands.

– De mår inte bra, de känner sig väldigt lurade och desillusionerade, säger polisen Eva Maria Hallgren.

Det börjar ofta med att kvinnan blir uppsökt i sociala medier eller i en dejtingapp av en person som uppger sig vara amerikansk soldat stationerad i till exempel Afghanistan eller Afrika.

Sedan inleds en flera månader lång mejlkontakt som kan bestå av flera hundra mejl om dagen, berättar Eva Maria Hallgren på polisen i Värmland.

– De får en väldigt tät relation. De som blir lurade på det här sättet upplever det som att de har haft en kärleksrelation.

Lånar pengar för att skicka

Hon berättar att polisen i Värmland utreder en handfull fall just nu där kvinnor har anmält att de har lurats att skicka pengar till män utomlands.

I mejlkonversationerna talas det om giftermål och att soldaten ska komma till Värmland och bo här.

När det sedan har gått några månader uppger han att det händer något som gör att han hamnar i ekonomiska trångmål och behöver hjälp för att kunna ta sig till Sverige.

– Då skickar kvinnorna så mycket pengar de kan för att få hit honom. När pengarna är slut händer det att de till och med går och tar lån, säger Eva Maria Hallgren.

Svårt att utreda

Oftast handlar det om stora summor pengar, ibland upp till miljontals kronor. Och det är svårt för polisen att utreda den här typen av bedrägerier.

– Pengarna går oftast till Afghanistan, England eller Afrika, och då har vi svårt att nå framgång i utredningarna eftersom vi inte har något samarbete med de länderna, säger Eva Maria Hallgren.

Hennes känsla är att bedrägerierna är organiserade eftersom polisen ser vissa saker som återkommer i de olika fallen. Det kan vara ett namn, ett foto eller något annat.

– Vi har fått en känsla av att de som utför det här går till jobbet och löser av varandra för att hålla igång den intensiva mejlkontakten, men det har vi inget belägg för ännu. De måste ju ha flera igång för att det ska löna sig, säger hon.

Många mår dåligt

Första gången polisen i Värmland varnade för romansbedrägerier var för ett drygt år sedan. Men anmälningarna har inte slutat att droppa in.

Just nu utreds fyra fall i länet. Kvinnorna har blivit av med summor mellan 100.000 och över en miljon kronor. Och polisen misstänker att det finns ett mörkertal.

Kvinnorna som utsätts mår riktigt dåligt och enligt Eva Maria Hallgren är det svårt för dem att komma till polisen och berätta om det de har blivit utsatta för. En del fortsätter att ha kontakt med personen och vill ställa dem mot väggen.

– Det har också hänt att de har skickat mer pengar, trots att vi säger att de är lurade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.