Granbarkborrarna svärmar igen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Varningen: Nya angrepp av granbarkborren väntas

Publicerad

Sveriges högsta träd, Mölnbackagranen, föll offer för granbarkborren. Och fler döda granar är att vänta.

Skogsstyrelsen varnar nu för en ny svärmningsvåg i landet.

Skogsstyrelsen meddelar att den nya generationen granbarkborrar de senaste veckorna har börjat lämna träden och att en ny svärmningsvåg har konstaterats i södra och mellersta Sverige.

Vädret bidrog

Det innebär att risken för nya skador på granskog i redan hårt drabbade områden ökar. Vädret, torrt och varmt samt med rejäla åskskurar, har bidragit till svärmningen.

– Flera åskoväder har under sommaren dragit fram i vissa delar av landet med nya vindfällen som följd som nu lockar till sig granbarkborrar. Ett intensivt arbete pågår för att hitta och åtgärda alla skador och det är extra viktigt att du som skogsägare inventerar din skog kommande veckor, säger Marco Boudreau, områdeschef på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Utvärdering i september

Götaland är värst drabbat och för Värmlands del är det för tidigt för att ge en prognos.

– I september kommer utvärdering, så omfattningen kan vi inte uttala oss om än. Då har vi referensfastigheter som ska inventeras igen, säger Alf Olofsson gruppchef på Skogsstyrelsen i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer