Foto: Bertil Ericson / TT

De är värsta kuggarna i Värmland

Publicerad

En 64-åring i Arvika och en 38-åring i Kristinehamn har båda kört upp 20 gånger under tidsperioden 2013-2019. Det gör dem till de personer i Värmland som kört upp flest gånger visar ny statistik från Trafikverket som nyhetsbyrån Siren tagit del av. 

Från ett nationellt perspektiv ligger dock värmlänningarna i lä. En 45-åringen i Sollentuna kuggade 49 gånger innan hen fick körkortet på det 50:e försöket.

Statistiken från Trafikverket visar att drygt 1200 personer i hela landet har kört upp minst 15 gånger under perioden 2013-2019.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverkets Förarprov till Siren.

Fakta

Visa

Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger. Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor. Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer