Foto: SVt

Provsvaret på vattnet i Forshaga väntas under måndagen

Uppdaterad
Publicerad
De boende i Forshaga uppmanas att spara på vattnet eftersom det varit stora problem med vattenproduktionen. Produktionen är nu igång igen, men vattnet bör kokas innan användning.

– Vi fixade det här i går kväll och nu är läget under kontroll, säger Morgan Häggbom som är teknisk chef i Forshaga kommun till SVT.

P4 Värmland rapporterade under lördagskvällen att ett gammalt filter som var igensatt med kolrester hade orsakat problemen.

– Vi fick tömma bassänger för att kunna åtgärda de här problemen och fortfarande är det skört. Det kommer säkert ta en vecka innan vattentornen är fyllda ordentligt, säger Morgan Häggbom.

Trots att produktionen kom igång igen vid 20:30 på lördagen är det fortfarande för lite vatten i vattentornet och i ledningarna. Forshaga kommun har ställt ut vattentankar på flera platser och rekommenderar boende i tätorten och områdena Lyckan, Dyvelsten och Södra Hyn att koka vattnet i kranen innan användning.

Idag, söndag, tas prover på vattnet och under måndagen väntas provsvar. Kokningsrekommendationerna gäller tills alla provsvar är klara.

Mer information finns på Forshaga kommuns hemsida.

Tips för att spara vatten

Visa
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Samla vatten i diskhon eller i en hink när du till exempel häller av kokvattnet från potatisen eller sköljer grönsaker. Det vattnet kan du använda till toaletten.
  • Hämta snö ute i hinkar. När snön smält kan du använda det till toaletten.
  • Har du möjlighet att hämta vatten i sjön eller älven, gör gärna det och använd till toaletten.
  • Duscha sparsamt och med så litet vatten som möjligt.

Källa: Forshaga kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer