Jon Rosell är donationsläkare på Centralsjukhuset i Karlstad och vill uppmärksamma vikten av att anmäla sig till donationsregistret. Foto: TT/SVT

Få värmlänningar anmäler sig till donationsregistret

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 30 värmlänningar väntar just nu på ett nytt organ och i Sverige står cirka 800 människor i kö för transplantation.

– Donationsviljan är hög, men man anmäler sig inte till registret, säger donationsläkaren Jon Rosell på Centralsjukhuset i Karlstad.

Den här veckan uppmärksammas Socialstyrelsens årligen återkommande kampanjvecka med syfte att få fler att ta ställning till organ- och vävnadsdonation.

Enligt Region Värmland svarar så många som 85 procent av tillfrågade i olika undersökningar att de är positiva till organdonation. Trots detta är det ändå få som registrerar sig i donationsregistret.

På Centralsjukhuset finns sjukvårdspersonal och Njurföreningen i Värmland på plats under veckan för att informera om vikten av att ta ställning till frågan.

– Det viktiga är att man gör sin vilja känd. Antingen att man anmäler sig till registret eller pratar med sin familj, säger donationläkaren Jon Rosell.

Hör läkaren berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.