Föreningen i Forshaga: ”Vi hoppas detta kan leda till ett samarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet ”Vi vill bidra” syftar till att ge personer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att jobba med hjälp av personlig assistans. Men i Forshaga kommun kan verksamheten snart behöva avslutas, och deltagarna stå utan arbete.  

Under lördagen bjöd man därför in lokala politiska representanter till samtal, i hopp om att det ska hjälpa att få till ett samarbete med Forshaga kommun.

– Vi vill förklara varför arbetsmodellen är värd att ha kvar i Forshaga, säger Rebecca Lindman Dahl, handledare inom Vi vill bidra.

Hittills har projektet finansierats med pengar från Allmänna Arvsfonden, och genom den ideella organisationen JAG, som ligger bakom arbetsmodellen.

– Men nu behöver vi hjälp med finansiering från kommunen, säger Rebecca Lindman Dahl.

Kommunen måste göra avvägningar

Flera kommunala politiker närvarade på mötet, bland annat Maria Norell (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Forshaga. Hon menar att projektet visar ett bra sätt att arbeta med inkludering i samhället.

– Det finns många exempel på goda insatser som startat som projekt. Tyvärr tar projektpengar slut, men det betyder inte att kommunen per automatik går in och betalar, säger Maria Norell.

Nu behöver kommunen avväga om de ska stå för projektets finansiering.

– Vi kanske inte kan stå för pengasumman men hitta andra möjligheter till samverkan.

Från politiskt håll medverkade även två riksdagspolitiker, Mikael Dahlqvist (S), ledamot i socialutskottet, och Marléne Lund Kopparklint (M). Kopparklint var tidigare kommunalråd i Karlstad, vid tidpunkten då Vi vill bidra inledde ett samarbete med Karlstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.