Foto: SVT

”Vi tar alltid alla orosanmälningar på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi tar alltid orosanmälningar på allvar, säger Birgit Häger, som är biträdande socialchef i Torsby.

Frida fick sina barn omhändertagna. Två av dem placerades i ett familjehem där hon misstänker att de behandlades illa. Hon har gjort närmare tio orosanmälningar, men upplever att socialförvaltningen inte tagit hennes oro på allvar.

Birgit Häger, biträdande socialchef säger att de alltid gör en skyddsbedömning omedelbart.

– Och ser vi att det är fara för liv och hälsa agerar vi på en gång, säger hon.

Uttalar sig inte trots fullmakt

SVT har en fullmakt från Frida, som ger socialförvaltningen, rätt att uttala sig om hennes ärende. Men Birgit Häger säger att de ändå inte uttalar sig om det enskilda fallet.

Vi låter Birgit Häger och socialnämndens ordförande Åke Gustavsson (S) lyssna på några av de aktuella inspelningarna från familjehemmet.

– Det är naturligtvis inte bra, säger Åke Gustavsson (S), ordförande i socialnämnden i Torsby.

Inte bra?

– Nej, visst det är det ju inte.

Mer säger han inte på grund av sekretess.

”Inget vi kan stå för”

Birgit Häger säger att det aldrig är bra om man hotar barn.

– Det är ingenting vi kan stå för, men det här är en ljudupptagning som är taget ur sitt sammanhang från ett familjehem och jag kan inte bedöma det. Det är svårt att säga någonting över huvudtaget om några minuters inspelning, säger hon.

”Ekonomin en del av bedömningen”

Om familjehemmets ekonomiska situation säger hon:

– Jag kan fortfarande inte kommentera frågor kring det enskilda fallet men ekonomin är en del av en samlad bedömning, det är många olika faktorer. Man placerar aldrig barn i ett hem där de far illa för att det inte finns pengar, det gör man inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.