”Viktigt med ordning i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Är det bra att skicka ut elever som stör i korridoren? SVT undersöker värmländska elevers arbetsmiljö.

Enligt skollagen har alla elever rätt till trygghet och studiero i skolan. Men vad har lärarna rätt göra med de elever som stör under skoltid? I en serie reportage har vi undersökt hur det kan gå till i klassrummet. I första delen har vi besökt Hierneskolan i Koppom.

– I sjuan var det en lärare som inte riktigt vågade säga till, och då blev verkligen alla stökiga. Det var inte roligt för de som ville lyssna på läraren, säger Simon Bengtsson, som går i nionde klass.

Skoldisciplin

Hur viktigt är det med ordning och reda i klassrummet?

– Det är jätteviktigt. Fråga eleverna. De som vill ha musik får väl ha det, men väldigt många måste ha förhållandevis tyst för att kunna koncentrera sig på sina uppgifter, säger Lisbeth Öjstrand, som är matte- och NO-lärare på Hierneskolan i Koppom.

Rätt att avvisa eleven

I den nya skollagen som började användas 2011 står det att läraren har rätt att avvisa eleven från klassrummet under resten av lektionen, om eleven inte lyssnar på tillsägelser. Värmlandsnytt har varit i kontakt med rektorer runt om i Värmland, och flera av dem säger att det händer att de visar ut elever ur klassrummet på skolan, men att de försöker undvika det.

– Det är rätt beslut, för att de som vill lära sig ska få lära sig, säger Jade Tulett i klass 9 på Hierneskolan.

– Det är ju helt rätt, om de inte arbetar så ska de inte störa andra, säger David Henriksson i klass 7B.

Men de elever som blir avvisade i korridoren har ju också rätt att få undervisning, vad säger du om det?

– Ja, men de väljer ju att inte arbeta, och då tycker inte jag att de borde få vara med, säger David Henriksson.

Pinsamt att bli utstlängd

Enligt skollagen har skolan fortfarande ansvar för den som avvisas ur klassrummet. På Hierneskolan får eleven därför gå iväg och fortsätta att arbeta under uppsikt av annan personal på skolan.

Hur tror du det känns för den som blir utslängd?

– Pinsamt, att bli tvungen att ta sina saker och gå ut, när alla tittar på, säger Jade Tulett.

Ingen av de lärare vi träffar och som använder sig av åtgärden vill ställa upp på intervju. Men en lärare säger att det är den enda utvägen om eleven inte lyssnar på tillsägelser och fortsätter att störa de andra eleverna. Ingen som vi har talat med tycker att det är en bra lösning, bland annat eftersom den elev som visas ut halkar efter. Och någon menar att eleverna uppfattar det som en bestraffning.

Lära sig att inte störa

– Vi har ett varningssystem, först blir vi uppskrivna på tavlan, och om vi missköter oss igen åker vi ut, säger Julia Levin i klass 7B.

Hur tänker du, är det bra för den eleven som blir utslängd?

– Ja, den får lära sig att inte störa på lektionerna och att den inte gör om det sen igen, säger Jade Tulett.

Funkar det då?

– Nja, ibland, säger hon.

På torsdag följer vår andra del i serien om disciplin i Värmländska klassrum, och då besöker vi Engelska skolan i Karlstad.

Faktaruta:

– Läraren har rätt att avvisa en elev i korridoren för återstoden av undervisningspasset, om eleven stör undervisningen eller uppträder olämpligt, och om eleven inte lyssnar på tillsägelse. Läraren har också rätt att ge eleven kvarsittning.

– Om en elev stör ordningen vid upprepade tillfällen är rektorn skyldig att se till att ärendet utreds.

– Från och med 2011 kan en elev stängas av om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero och om andra åtgärder inte har hjälpt. Eleven måste då få kompensation för den undervisning som han eller hon går miste om under avstängningen.

– Enligt skollagen ska utbildningen utformas ”på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero”.

Källa: skolverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldisciplin

Mer i ämnet