Tomas Skoglund, ansvarig utgivare på SVT Värmland, i studion med den nya dekoren. Foto: SVT

Vilken vecka!

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA · Under den här veckan har det hänt mycket på redaktionen. En del har märkts väldigt tydligt utåt, annat har skett mer i det dolda – men har ändå haft stor betydelse för oss.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

I går kväll hade vi premiär för vår helt nya TV-studio. Det var tio år sedan vi bytte scenografi senast, och det var verkligen dags. Vi har fått en modern scenografi, lite ljusare och betydligt fräschare. Gå gärna in och titta på vår sändning från i går kväll på SVT Play och titta om du inte har sett den redan. Eller kolla på en av våra sändningar på kvällarna. Berätta för mig vad du tycker genom att skicka mig ett mail!

Vi har också fått en ny vinjett till programmet, och ny grafik. Även det var länge sedan sist och på tiden.

En annan förändring som haft stor påverkan på vårt sätt att jobba, men som inte har märkts i sändningarna är att vi från och med måndag inte längre har något kontrollrum. Studion och programledarna är kvar som förut, men det finns ingen på andra sidan glasrutan som sköter tekniken. En del av det tekniska arbetet sköts numera av programledaren själv under sändningen, medan annat sköts på distans av en tekniker i Göteborg som hanterar flera sändningar samtidigt.

Den här förändringen görs över hela landet, och gör att vi kan prioritera om våra resurser och bli fler reportrar på fältet, fler som gör nyheter helt enkelt.

Slutligen, något som inte har märkts allt här i Värmland, men som har varit desto tydligare i vårt grannlän, är att vi har i måndags började programleda de sändningar som görs i Örebro.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/nu-flyttar-svt-s-lokala-sandningar-fran-orebro

All journalistik, som inslag och telegram, görs fortfarande i Örebro, men det är en programledare här i Värmland som är ansiktet utåt i rutan för tittarna i Örebro län.

Som sagt, en hektisk vecka för oss som jobbar här. Det har rivits och bytt scenografi, kopplats och programmerats om, testats och testats igen, riggats lampor, kopplats in skärmar, flyttats och byggts. Och (peppar, peppar) alla sändningar har sänts som vanligt under tiden, utan några större tekniska bekymmer.

Idag firar vi, och försöker varva ner lite inför julen, men strax efter helgerna fortsätter vi förändra, förnya och modernisera. Då handlar det om innehållet. Vi kommer att vässa vårt arbete med att kunna erbjuda bra rörlig bild i vår app och på vår sajt, och vi kommer att satsa på mer fördjupande journalistik, där vårt mål är att bli ännu bättre på att spegla nyheter med fler perspektiv, lite mer på djupet.

Vad skulle du vilja se mer av i vår app och i våra sändningar? Vi är helt beroende av de tips och tankar vi får. Skicka mig gärna ett mail med tips om vad du skulle vilja se mer av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.