Foto: SVT

Vill återöppna regementet

Uppdaterad
Publicerad

Kristinehamns kommun vill att artilleriregementet A9 ska öppnas igen. Tillsammans med Karlstad och Karlskoga kommun uppvaktade de försvarsberedningen förra veckan och föreslog att Kristinehamnsregementet blir en del av upprustningen av det svenska försvaret.

– Det skulle betyda oerhört mycket för regionen, säger Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamn. 

Frågan väcktes internt i kommunen för ett och ett halvt år sedan och sedan dess har kommunen arbetat med att kartlägga det gamla regementsområdet och dess omgivningar.

 – Infrastrukturen är i gott skick, och det gäller även de gamla skjutbanorna som har varit i bruk sedan nedläggningen, säger Marie Oudin (M). 

Först var Bergslagens artilleriregemente, A9, tänkt att lokaliseras till Örebro, men efter förhandlingar vann Kristinehamn kampen om placeringen, och 1 juli 1943 bildades regementet officiellt. Drygt 60 år senare var det andra tider och i samband med att flera regementen lades ned 2004 flyttades artilleriregementet till Boden och verksamheten försvann helt från Kristinehamn. Nu hoppas Kristinehamns kommun på att försvarsberedningen nappar på förslaget att återetablera A9 på samma plats.

– Det skulle betyda mycket för regionen, inte minst i form av fler jobbtillfällen, säger kommunalrådet Marie Oudin (M).

När regementet lades ner 2004 såldes området och byggnaderna till ett privat företag. Sedan dess har området utnyttjas till förrådsverksamhet, men även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Kristinehamns kommun hyr lokaler av det privata företaget.

– Vi har haft kontinuerlig dialog med dem och de är villiga att antingen sälja, hyra ut eller stycka av området, säger Anders Dahlén, kommunchef i Kristinehamn.

Kommunen hoppas på att få ett beslut från försvarsberedningen om etableringen av artilleriregementet till julen 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.