Mikael Dahlqvist (S) tv vill se en effektivare licensjakt medan Håkan Svenneling (V) th vill att den upphör tillfälligt tills den svenska vargstammen återhämtat sig. Foto: TT/Sveriges Riksdag

Vill ha färre vargar i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

När S och V möttes i en debatt i Sunne i dag var de överens om att Värmland får bära ett allt för stort vargtryck och att den värmländska vargstammen behöver glesas ur. Men några klara besked om när det ska ske gavs inte.

Från jägarhåll har det förts fram krav om att skjuta bort en tredjedel av vargarna i Värmland. Hur ser du på det?

– Både ja och nej. Problemet är att vi har för många vargar på en liten yta. Värmland hyser nästan hälften av stammen. Det vi måste se till är att få vargen spridd över hela landet. Det kanske ska ske genom effektivare licensjakt, säger Mikael Dahlqvist (S).

170 vargar räcker?

Kritiker menar att det räcker med 170 vargar i Sverige, och att 30 till 40 ska skjutas bort i ett första steg i Värmland?

– Nej, det tycker jag inte. Vi ska ha en genetiskt hållbar stam. Det ligger runt riksdagens beslut om 170 till 270 djur, kanske något fler. Vårt problem i Värmland är att vi hyser nästan halva stammen och det medför stora problem för jägare och de som har betesdjur, säger Mikael Dahlqvist (S).

Hur stor ska stammen vara då?

– Det är svårt att som politiker ange en siffra men det är viktigt att vargstammen har en gynnsam bevarandestatus, en genetisk mångfald så vargen klarar sig bra. Det vi har sett nu är att varstammen minskat med en fjärdedel på tre år i Sverige. Det gör att vi har en situation där vargen är mer sårbar än för tre år sedan och då måste Naturvårdsverket fatta beslut om att licensjakten får upphöra den här vintern. Förhoppningsvis återhämtar sig stammen så vi kan fortsätta ha licensjakt, säger Håkan Svenneling (V).

Är det okej skjuta av mer här än på andra håll?

– Vargstammen är i sämre skick än för tre år sedan även om jag delar Mikaels syn på att stammen borde vara mer spridd över hela Sverige. Men Värmland är kärnområde och så länge vargstammen inte blir större kan vi inte minska den här. Blir den större i hela Sverige kan vi minska den här.

Regeringen kritiseras

Regeringen får kritik för att inte efterleva den rovdjurspolitik som riksdagen beslutade om 2013. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå frustrationen. Men samtidigt vill jag vara tydlig med att vi har gjort en hel del saker, först och främst har vi fått ordning på den juridiska cirkus som omgärdade licensjakten och jag vill också understryka att det har skjutits över 100 djur under vår mandatperiod. Sedan menar jag att det krävs en bredare politisk överenskommelse för att komma vidare i frågan, säger Mikael Dahlqvist (S).

Vad vill du göra då?

– Det vi måste göra är att glesa ur vargstammen i Värmland. Det är inget snack om saken. Vi måste få varg på fler platser i landet. I dag härbärgerar tre län nästan hela stammen. Det är ohållbart, säger Mikael Dahlqvist (S).

– Jag håller med till viss del. Det vi har gjort är ju att vi har dubblat anslagen till rovdjursstängel. Det hjälper inte hundraprocentigt men det hjälper. Det vi ser är också ett behov av öka anslagen ännu mer så vi kan ha stängsel i hela landet, då kan vi ha en population över större områden. Sedan tror jag också vi behöver öka invandringen av finsk-ryska vargar, säger Håkan Svenneling (V).

Källa till konflikt

Det här är en konfliktfylld fråga. Går det att hitta en lösning som alla är nöjda med?

– Jag har träffat företrädare från både miljö- och natursidan och jägarsidan och jag tror det finns underlag för att starta upp Vargkommittén på nytt. Det var ju en kommitté som jobbade för att öka samsynen. Sedan tror jag aldrig det går att lösa helt och fullt, säger Håkan Svenneling (V).

– Jag är övertygad om att vi kan lösa frågan om vi når en bred överenskommelse med fler partier och verkligen anger vad som är målsättningen med vargstammen i det här landet, säger Mikael Dahlqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.