Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Sandström (S) tycker att det stora problemet handlar om hyrläkare. Marianne Utterström (SiV) ser förslaget som en del av de lösningar som behövs. Foto: SVT

Förslag: vårdcentraler ska ha tak för antalet patienter

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Region Värmland vill utreda möjligheterna för vårdcentralerna i länet att införa ett listningstak för att kunna styra hur många patienter de tar emot och därmed också storleken på vårdcentralerna. Förslaget presenterades i entrén till Torsbys vårdcentral i dag.

Enligt Region Värmlands hälso- och sjukvårdsnämnds ordförande Marianne Utterdahl (SiV) springer idén om ett listningstak ur önskemål från vårdpersonal om att bättre kunna påverka sin arbetsmiljö.

– Vi hoppas att det ska leda till en bättre arbetsmiljö och en bättre arbetssituation för dem som arbetar på våra vårdcentraler. Slutsyftet med det är ju att kunna erbjuda en god och nära vård åt våra invånare, säger hon.

Oppositionen kritisk

Men förslaget om att utreda hur ett tak för hur många som ska kunna lista sig på en vårdcentral har inte ens hunnit upp i hälso- och sjukvårdsnämnden innan oppositionen opponerar sig.

– Jag tycker det låter märkligt att begränsa värmlänningarnas möjlighet att söka vård. Vart ska man hänvisa dem som inte får lista sig på en vårdcentral, säger Mats Sandström (S).

Orter med en vårdcentral

Han pekar framför allt på svårigheter med att införa ett listningstak på de orter där det bara finns en vårdcentral.

– Ett eventuellt listningstak måste formas utifrån att alla patienter måste få tillgång till en vårdcentral. Hur det ska utformas är det vi vill titta på, kontrar Marianne Utterdahl (SiV).

Förslaget om att utreda ett listningstak för vårdcentralerna kommer att tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer