Hon blev själv utsatt för övergrepp som barn. Nu vill Marléne Lund Kopparklint (M), riksdagsledamot från Karlstad, att det ska finnas obegränsade resurser när det gäller att utreda sexuella övergrepp mot barn. Foto: SVT

Riksdagsledamoten vill se hårdare straff för sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Marléne Lund Kopparklint (M), riksdagsledamot från Karlstad, vill se hårdare straff för de som begår sexualbrott. Hon vill också att polisen får mer resurser för att utreda brott mot barn. Samtidigt berättar hon för SVT hur hon själv som elvaåring utsattes för grova sexuella övergrepp.

– Det är fruktansvärt. En fråga som måste ut i ljuset, säger hon.

Marléne Lund Kopparklint vill se ett antal skärpningar när det gäller sexualbrott. Till exempel ska uppgifter om sexuella övergrepp mot barn inte tas bort ur brottsregistret efter ett antal år som i dag, anser hon.

Förra året ökade anmälningarna om sexella övergrepp och våldtäkt mot barn, både i landet och i polisregion Bergslagen där Värmland ingår.

– Jag tycker att det ska finnas obegränsade resurser när det gäller att utreda de här ärendena, säger hon.

Hon blev själv utsatt för övergrepp

Marléne Lund Kopparklint har själv erfarenhet av att utsättas för sexuella övergrepp. Hon har skrivit om det i sin bok, men det är först nu som hon orkar berätta om hur händelserna var på väg att förstöra hennes liv.

– Mannen som skulle ta hand om mig förvandlades till ett rovdjur, berättar hon.

Nyligen tog hon också upp frågan i en debatt i riksdagen.

I videoklippet berättar Marléne Lund Kopparklint om hur hon som barn utsattes för sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.