– Det är olyckligt, säger Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern.

Vindparkens lyftfartyg sålt

Uppdaterad
Publicerad

Två av vindkraftverken i Vindpark Vänern måste repareras. Men båten som används vid reparationer är såld.
– Det är olyckligt, säger Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern.

Än en gång råder det ekonomisk kris för Vindpark Vänern. Nya pengar behövs och två av vindkraftverken måste repareras. M/S Westvind, båten som användes både vid bygget och vid reparationer har vindkraftverken, har nu sålts av Peab till Marine Solutions AB med säte i Piteå.

Hur påverkar det Vindpark Vänern?

– Det är klart att det är olyckligt att det krävs reparationer för att driva verk 1 och 4 vidare. Och om beslutet blir att reparera då behöver vi ha ett fartyg här. Nu är inte vi beroende av att det här fartyget ligger här året runt, utan det är ju så att vi  kan komma överens med den nye ägaren om att hyra in fartyget när vi ska reparera eller så får vi hitta en annan lösning, säger Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern.

Genomgår total upprustning

Just nu ligger Westwind på ett varv i Lidköping ,enligt Marine Solutions vd Jan Lidbäck. Han berättar också att fartyget just nu genomgår en total upprustning. Pontonerna har transporterats till Stockholm och båtens kran ska tas bort i Polen senare i sommar.

Efter totalöversynen ska M/S Westwind marknadsföras som ett specialfartyg för tunga transporter, berättar Jan Lindbäck. I september räknar Marine Solutions med att Westwind ska vara klar för att ta nya uppdrag. Fartyget är nu registrerat med Piteå som hemmahamn.

Kan användas vid längre perioder

Enligt Jan Lidbäck kommer båten att kunna användas vid nya reparationer av Vindpark Vänern.  Men då får det vara för längre tid.

– Vi kan inte komma ner för att göra ett lyft i ett dygn. Det blir för dyrt, säger Jan Lidbäck.

Arbetet med att göra  Westwind klar för nya reparationsarbeten på vindkraftverken i Vänern beräknas ta 2-3 veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.