Glada miner i vaken trots iskallt vatten Foto: Privat

De laddar för en iskall utmaning

Publicerad

Det började med en crawlkurs, sedan blev det Vansbrosimmet och andra långdistanssimningar. Men nu väntar större utmaningar för simmargänget från Kristinehamn.

Den andre februari ska de fem kompisarna simma i nollgradigt vatten iklädda endast badkläder och badmössa. Ingen våtdräkt.

– Nej, det har vi bara när vi simmar på sommaren. Det här är issim och enligt reglerna är våtdräkt inte tillåten, berättar en av  simmarna,  Johan Ståhl. Det är i Stockholm Winterswim open som issimsdebuten sker. Var och en ska simma 25 meter bröstsim i det iskalla vattnet, berättar Johan Ståhl.

Varför utsätter ni er för detta?

Ja, det var en i gänget Björn Broqvist som började leta efter vintertävlingar och han hittade den här tävlingen. Jag var lätt att övertala. Det här är en utmaning, säger Johan Ståhl.

Hur förbereder man sig?

Vi bastar först och sedan hoppar vi bara i. Först måste man låta kroppen anpassa sig till det iskalla vattnet. Andningen måste komma ner i rätt tempo, det tar mellan 15-20 sekunder,  och sedan är det bara att börja simma.

– Björn Broqvist och vår simtränare Cassandra Eliasson som är med i laget, har läst på lite om hur man ska bete sig i iskallt vattnet och det går bättre och bättre för varje gång vi tränar, säger Johan Ståhl.

I laget ingår också Rickard Gustafsson och Christer Pertun.

Finns det någon gräns för när ni inte genomför simningen?

– Det skulle väl vara om det fryser på när vi simmar och vi får hacka oss fram, säger Johan Ståhl och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.