Viss oro bland Karlstads muslimer

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter terrorattacken mot två moskéer i Nya Zeeland, är det en känsla av oro bland Karlstadborna som besöker moskén under fredagsbönen. Detta trots att Brottsförebyggande Centrum i Värmland bedömer att hotbilden mot muslimer i länet är låg.

– Jag blev chockad men inte förvånad, säger Bahar Ahmadi.

Terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland kostade 49 människor livet. Det yngsta offret var bara två år gammal. Attacken har skakat om det muslimska samhället och så även för Karlstads muslimer. Fredagsbönens predikan handlade om hur världen skulle enas och visa solidaritet efter terrorattacken, oavsett religon eller hudfärg. Mohamed Saeed pluggar på universitetet och besöker moskéen ofta under fredagsbönen. Hans första reaktion efter han hörde om terrorattacken var rädsla.

– Först blev jag rädd och orolig. Men jag får inte fastna i det, utan försöka tänka positivt. Att vi är här på fredagsbönen och visar solidaritet gemensamt, säger han.

Volontärer håller koll

Under fredagsbönen i Karlstad har man tänkt på säkerheten kring moskéen.

– Vi tänker på säkerheten. Det finns många volontärer som ställer upp under fredagsbönen försöker gå runt och kollar om det är något ovanligt och skickar signaler vidare till polisen, säger Rauf Ahmadi, ordförande för Islamska kulturföreningen i Karlstad.

”Hände på den tryggaste platsen”

Bahar Ahmadi har bott i Värmland sen hon var fyra år och pluggar till lärare på universitet. Hon kände att det var en tidsfråga innan en liknande terrorattack skulle ske.

– Jag blev chockad, men inte förvånad eftersom islamofobin i samhället har ökat idag. Det kändes som jag förlorade 49 av mina familjemedlemmar. Så oerhört jobbigt var det och det är jättejobbigt bara jag pratar om det nu. Det var hemskt. Och att det ska hända på den tryggaste platsen, ens hjärta, det går inte att förklara.

Saknar stöd

Under dessa dagar har hon bland muslimska vänner och familjer fått mycket stöd, men Bahar Ahmadi känner att hon saknar stöd från det icke-muslimska samhället. På sociala medier delar folk inte så mycket om attacken i Nya Zeeland i jämförelse med andra attacker.

– Jag har inte fått något stöd från mina icke-muslimska vänner eller grannar. En kram eller visade sympatier. Man ser ju att folk delar lite på sociala medier, men det är mest vi muslimer som gör det.

Vilket stöd hade du behövt?

– Dels vill jag att poliserna ska ta intiativ och komma hit och visa sig, speciellt för barnen för de är livrädda. Sen vill jag att samhället visar stöd genom att finnas där. Att alla är eniga om att vi inte vill det här eller står för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.