Liesen Liviken är en av 70 frivilligarbetare i Västvärmland som hjälper riskpersoner att handla under coronapandemin. Foto: Rino Rotevatn / SVT Nyheter

Volontärer hjälper riskpersoner att handla

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronapandemins utbrott har Civilförsvaret aktiverat sina frivilliga resursgrupper. Totalt hjälper nu närmare 3 000 volontärer runt om i landet personer som bör undvika smitta med olika ärenden. Drygt 70 av dem finns i Västvärmland.

– Jag vill bidra med det lilla jag kan göra, säger Liesen Liviken som är en av ett 70-tal volontärer inom Civilförsvarets frivilliga resursgrupper, FRG, i Avika, Eda, Säffle och Årjäng.

Sedan slutet av mars har hon och de övriga volontärerna hjälpt äldre och personer i riskgrupp i Västvärmland att handla.

I klippet ovan berättar hon om hur det går till och hur hon ser på sitt engagemang.

Det här är FRG:

Frivilliga resursgruppen, FRG, är en frivillig resurs som stöder och förstärker kommuners krishantering vid samhällsstörningar.

FRG är ett avtalsbaserat koncept för att samla frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå. FRG regleras inte i någon lag eller förordning och varje kommun avgör själv om den vill inrätta en FRG.

FRGs uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov kallas in av kommunen vid en kris.

FRG kan till exempel hjälpa till med

  • evakueringar
  • informationsspridning
  • stabsadministration
  • praktiska uppgifter som till exempel att dela ut vatten vid vattenavbrott
  • första hjälpen och medmänskligt stöd till drabbade

För att bli medlem i en FRG-grupp måste du gå en grundutbildning omfattande 36 timmar.

MSB bekostar den lokala FRG-grundutbildningen genom uppdragsmedel till Sveriges Civilförsvarsförbund. Efter genomförd utbildning skrivs i regel avtal mellan den frivillige och kommunen. Detta kan dock variera mellan kommunerna.

I grundutbildningen för FRG utbildas den frivillige i Förstahjälpen, Hjärtlungräddning samt förebyggande brandskyddskunskap. Att möta människor i kris och att organisera spontanfrivilliga ingår också i FRG-utbildningen.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.