Wermland opera varnar för dyra biljetter

Publicerad

Wermland opera har fått besök av kunder som köpt biljetter till deras föreställningar för flera hundralappar mer än vad biljetterna kostar i operans biljettkassa.
– Många kommer till oss och berättar att de skäms för att de har blivit lurade, säger Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland opera.

I Wermland operas biljettkassa eller på biljettsajten ticketmaster.se kostar en biljett till föreställningen Something Rotten den 12 december mellan 150 och 380 kronor. Men det är inte Wermland opera eller Ticketmaster som kommer högst upp på listan när man söker efter biljetter till föreställningen i en vanlig sökmotor, utan sajten Viagogo.se.

Mer än dubbla priset

Där kostar en biljett till samma föreställning 753 kronor, men det är innan köparen har klickat sig fram till slutpriset. Efter att sajten har lagt på en behandlingsavgift, bokningsavgift och moms landar slutpriset på 1060 kronor per biljett.

– När jag fick reda på att folk faktiskt har blivit utsatta för det så tyckte jag att det var hemskt, säger Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland opera.

Sedan en tid tillbaka varnar Wermland opera på sin webbplats för flera biljettsajter där deras biljetter säljs till överpris, till exempel Viagogo, Min upplevelse och One way ticket.

Enligt Konsumentverket är det tillåtet att sätta vilket pris man vill när man säljer andrahandsbiljetter inom EU, eftersom det råder fri prissättning, enligt lagen. Men det måste framgå att det är just andrahandsbiljetter det handlar om.

– Det ska vara tydligt. Hur tydligt, det får en domstol avgöra om man tar det dit. Det ska också vara tidigt i köpprocessen som man får informationen, säger Bo Lång, konsumentvägledare på Konsumentverket.

Annan lagstiftning utanför EU

Sajten Viagogo.se finns inte i Sverige, som man lätt kan förledas att tro på grund av domännamnet, utan i Schweiz. Det gör att Konsumentverket är kraftlösa när det gäller åtgärder mot företaget, eftersom det gäller annan lagstiftning där än i EU. Men de har ändå varit i kontakt med Schweiziska konsumentmyndigheter och påpekat att Viagogo bör vara tydligare med att det handlar om andrahandsbiljetter.

– Vad vi har sett har det inte hänt något uppseendeväckande sedan vi tog kontakt med dem. Vi tycker fortfarande att informationen på sidan behöver vara tydligare, säger Bo Lång på Konsumentverket.

SVT Nyheter Värmland har kontaktat Viagogos presstjänst och bett om en kommentar. De svarar i ett mail att sajten är en marknadsplats för köpare och säljare, och att de inte tar något ansvar för biljettpriserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer