Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vår reporter sammanfatta händelsen och åklagare Rebecca Hällgren berätta om åtalspunkterna inför tingsrättsförhandlingen här. Foto: SVT

Tre åtalas i samband med skjutningarna i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas i samband med de två skjutningarna som skedde i Karlstad i somras. Två män skadades allvarligt när de besköts, en på Kronoparken och en på Herrhagen. Ytterligare en man åtalas för brott.

De tre personer, mellan 17 och 21 år gamla, som åtalas är bland annat misstänkta för försök till människorov. Det ska ha inträffat i samband med en händelse den 17 juli på Herrhagen i Karlstad, där de misstänks ha dragit in en man i en bil och hotat honom med våld för att få honom att sälja narkotika åt dem och pressa honom på pengar.

Gängbråk

Det hela ska handla om två rivaliserande gäng som haft en längre konflikt enligt åklagare Per Svensson.

– Mycket pekar på att det finns en konflikt mellan ett antal personer. Samtliga åtalade nekar till brott, säger Per Svensson.

Enligt åklagare Rebecca Hällgren har konflikten handlat om drogförsäljning och samtliga åtalade är medlemmar i samma gäng. Alla målsägande och några av vittnena tillhör den rivaliserande konstellationen.

Skjutningen på Kronoparken

En av de misstänkta, 17-åringen, åtalas för försök till mord och grovt vapenbrott i samband med skjutningen på Kronoparken i Karlstad där en man skadades allvarligt.

Den misstänkta ska enligt åtalet har avlossat sex skott mot mannen som vårdades för livshotande skador.

”[Den misstänkte] har genom sitt livsfarliga agerande visat synnerlig hänsynslöshet och råhet” skriver åklagaren i åtalet.

Hur påverkar den åtalades ålder en eventuell dom?

– Vi har ju det vi lite slarvigt brukar kalla ungdomsrabatt, vilket innebär att om man är under 21 så påverkar åldern straffmätningsvärdet, så man får inte fullt lika höga påföljder, säger Rebecca Hällgren.

Enligt 17-åringens advokat, Anders Olsson, nekar den misstänkte till alla anklagelser.

– Jag har en viss känsla av att det är någon eller några som pekat ut min klient och påstått att han varit närvarande, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Skotten på Herrhagen

I nuläget är ingen person åtalad för skjutningen på Herrhagen där en man skadades allvarligt. Den 21-årige man, som är misstänkt för försök till människorov, häktades först för skjutningen på Herrhagen men släpptes senare.

– Vi har inte fått fram så pass mycket bevisning så att vi kan bevisa vem som utförde brottet, säger åklagare Rebecca Hällgren.

Fjärde man åtalad för hot mot pojke

Samtidigt åtalas en fjärde man misstänkt för olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot för att tillsammans med en av de andra misstänkta ha hotat en vid den tidpunkten åttaårig pojke.

Brottet, som inte ska ha något att göra med gängkonflikten, har uppmärksammats av polisen under utredningarna av skjutningarna.

– Det hittades en film med händelsen, säger åklagaren Per Svensson.

Vädjat om uppgifter

I samband med utredningarna av skjutningarna har polisen bland annat gått ut med en vädjan i ett inlägg på sociala medier där de velat ha tips från sociala medier.

Har ni fått in värdefulla tips i samband med det?

– Nej, det är polisens egna utredningsarbete och uppsökande verksamhet, som dörrknackning, som gett utdelning, säger Rebecca Hällgren.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Rebecca Hällgren sammanfatta åtalen mot de personer som misstänks vara inblandade i skjutningarna i Karlstad. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Karlstad

Mer i ämnet