Foto: TT arkiv

Sex vargar får skjutas i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Sex vargar får fällas under vinters licensjakt i Värmland meddelar länsstyrelsen idag.

Det är i Vimyrenreviret i länet som djuren får fällas. Jakt krävs enligt länsstyrelsens beslut ”för att minska socioekonomisk påverkan samt underlätta tamdjurshållning”. Syftet med jakten är att minska det totala antalet revir. Enligt länsstyrelsen har den svenska vargstammen gynnsam bevarandestatus och jakten äventyrar inte detta.

Totalt får 22 vargar fällas i Sverige: Värmland 6, Örebro 2, Dalarna 6, Gävleborg 2 och Västmanland 6.

Hur kan ni vara säkra på att ni inte äventyrar målet om gynnsam bevarandestatus?

– Vi har fått ett underlag från Viltskadecenter som visar vad som kan ske med populationen vid olika jaktuttag. Det finns inget som tyder på att vi skulle äventyra gynnsam bevarandestatus med den här jakten, säger Maria Falkevik.

Vet ni säkert hur många vargar det finns i Vimyrenreviret?

– Det finns alltid en osäkerhet. Vi har ju gjort bedömningen utifrån vinterns inventering och i den finns inte årets valpar med.

Om det finns fler eller färre vargar, kan jaktkvoter komma att ändras då?

– Det kan finnas fler eller färre. Det kan betyda att siffran kan justeras. Så var det med jakten i Lokareviret i fjol, där vi utökade kvoten från sex till sju vargar, säger Maria Falkevik.

Prejudikat underlättar

I fjol slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att de båda senaste årens jaktbeslut varit korrekta. Därmed finns för första gången ett prejudikat för hur besluten om jakt ska motiveras, något som underlättat när man tagit ställning till vinterns jakt, enligt Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

– Det är en milstolpe. Nu har vi prejudikat och klarhet i rättsläget. Vi vet att de bedömningar vi gjort de senaste åren varit riktiga, säger Maria Falkevik.

52 vargar skjutna i Värmland

Vid förra vinterns jakt fälldes 25 vargar, 13 av dem i revir som berör Värmland (Brattforsreviret samt Loka-reviret som delas med Örebro län).

Totalt sedan jakten återupptogs 2010 har 133 vargar fällts vid sex jakttillfällen. I Värmland har vargjakt bedrivits vid fyra tillfällen. Totalt 52 vargar har fällts, inklusive de vargar som sköts i Lokareviret på gränsen mot Örebro i våras.

Olika domstolsbedömningar

Jakten har stoppats vid flera tillfällen efter beslut i olika svenska domstolar och efter kritik från EU-domstolen. Olika domstolar har gjort olika bedömningar, vilket har lett till att jakt kunnat genomföras i vissa län, medan den stoppats i till exempel Värmland. Reglerna för överklaganden har ändrats flera gånger för att möjliggöra jakt, men ändrats igen efter nya domstolsbeslut.

Från och med förra året handläggs därför alla överklaganden av Förvaltningsrätten i Luleå och Kammarrätten i Sundsvall, för att bedömningarna ska bli likadana för samtliga län.

Vargjakten 2018

Licensjakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2018, eller fram till dess att länsstyrelsen avlyser jakten. Jakten omfattar 6 vargar i Värmland, i Vimyrenreviret.

Så här ser fördelningen ut:

Värmland 6

Örebro 2

Dalarna 6

Gävleborg 2

Västmanland 6

Vid förra vinterns jakt sköts totalt 25 vargar i de fyra länen, 13 av dem i Brattforsreviret och Lokareviret, som delas med Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.