I klippet berättar Margaretha Persson, en av de två senaste Hela Eda-avhopparna, varför hon lämnar partiet efter 26 år. Foto: SVT

Ytterligare två hoppar av från Hela Edas lista och blir vildar

Uppdaterad
Publicerad

Nu hoppar ytterligare två av kommunpolitikerna av från partiet Hela Edas lista, som styr i Eda kommun tillsammans med Centerpatiet. Istället blir de politiska vildar.

– Det är inte det partiet jag gick med i för 26 år sedan. Det är ingen öppenhet, ingenting. Bara bråk, säger Margaretha Persson, som är en av dem.

Tidigare har vice ordförande i kommunstyrelsen Hans Nilsson hoppat av från Hela Edas lista och blivit politisk vilde.

Vildar och SD i samarbete

De tre avhopparna från HEL går nu samman med de fyra Sverigedemokraterna i kommunen i ett valtekniskt samarbete. På kommunfullmäktigemötet, som på onsdagskvällen skulle välja ny kommunstyrelse, krävde de att få utse ett antal kommunstyrelseledamöter, och hänvisade till lagen om proportionellt val. Det skulle göra att Hans Nilsson kunde behålla sin plats i kommunstyrelsen.

Då ajournerades mötet.

Beslut om ny kommunstyrelse skjuts upp

– Vi behöver tid för att säkra att allt går rätt tillväga, säger Bo-Inge Nilsson, ordförande i kommunfullmäktige och ordförande för Hela Edas lista.

– Ett fiasko inför öppen ridå, säger Hans Nilsson som hävdar att lagen är solklar.

– Mycket märkligt. Hur kan man dra igång ett ärende men när det går emot så ändrar man spelreglerna, säger han.

Bo-Inge Nilsson säger att han är överraskad, närmast chockad över avhoppen och den nya oppositionsgruppen med politiska vildar och sverigedemokrater. Han ser det som något av en kupp eftersom han inte fått veta någonting i förväg.

Förutom Hans Nilsson och Margaretha Persson är det Birgitta Olsson som nu lämnar HEL och blir politisk vilde.

Överraskad över SD-samarbete

– Jag är mest förvånad över hur de som hoppar av tänker när de går in i ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger kommunalrådet Johanna Söderberg (C).

Nu skjuts frågan om en ny kommunstyrelse fram till nästa måndag då ett extra fullmäktigemöte ska hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.