Foto: SVT

100 barn i Göteborg står utan förskoleplats

Uppdaterad
Publicerad

Förskolorna i centrala Göteborg är fyllda till bredden. 100 av de 200 barn som sökt för att få börja runt årsskiftet har nekats plats.

– Det är ett jättesvårt läge och jag förstår föräldrar som är arga och frustrerade, säger stadsdelsdirektören Babbs Edberg.

I november skulle ettårige Lex ha börjat förskolan och föräldrarna återgått till sina arbeten. Men i stället fick de hem ett brev med besked om att ingen plats finns att få.

– Det är en stress så klart och en klump i magen över hur det ska gå. Att behöva gå till sin arbetsgivare nu, så nära inpå och säga att man inte kan jobba. Det vill man inte göra, säger Stefan Andersson, pappa till Lex.

Uppfyller inte lagen

Lagen kräver att kommunen erbjuder förskoleplats till barn inom fyra månader från det att ansökan kommit in. I nuläget kan stadsdel centrum i Göteborg inte uppfylla lagen. 

Stefan Andersson, pappa till Lex, ifrågasätter hur stadsdelen har kunnat missa att ordna med platser i tid till alla barn.

– De som räknar och planerar det här kanske borde ha ett annat jobb, säger Stefan Andersson.

Enligt stadsdelsdirektören har man noga följt prognosen, men normalt sett brukar hälften av kön falla bort.

– Det kan vara de som flyttar till en annan kommun. Men i år ser vi att fler har valt att stanna kvar, säger Babbs Edberg.

Större barngrupper

För att skapa fler platser tvingas man nu ta in fler barn i redan befintliga barngrupper. Detta trots att kommunfullmäktige har gett stadsdelarna i uppdrag att minska barngrupperna.

– Det kan vi inte göra nu, utan vi behöver öka på litegrann. Samtidigt jobbar vi på att kunna öppna nya lokaler, säger Babbs Edberg.

Två tillfälliga lokaler finns tillgängliga. En i centrum och en i väster. Problemet är att man inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal för att öppna. 

Förskoleplats i Säve

Vissa föräldrar som väntar har fått besked om att det finns enstaka förskoleplatser i andra stadsdelar. Om man kan tänka sig en längre resväg. Ettårige Lex kanske skulle kunna få en plats på en förskola i Säve, på norra Hisingen, har familjen fått veta. Men det alternativet tycker pappa Stefan är närmast skrattretande:

– Det är inte schysst mot barnen. Det blir kopiöst långa dagar. Det är bara att vänta och se vad de hittar på, säger Stefan Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.