Men Karlatornet är ännu utan bygglov. Foto: SVT

100 lägenheter sålda i Karlatornet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Karlatornet, skyskrapan på Lindholmen som ska bli Nordens högsta hus, ännu inte har något bygglov har byggföretaget Serneke sålt många av lägenheterna i tornet.

Intresset har varit stort för lägenheterna i Karlatornet, som med sina 266 meter är tänkt att bli det högsta huset i Norden. Totalt har man fått in 10.000 anmälningar för skyskrapans planerade 550 lägenheter, som kommer variera i pris från 1,7 miljoner till över 40 miljoner.

– Intresset har varit otroligt stort, siffrorna talar sitt tydliga språk, säger Tomas Järund, kommunikationschef på Serneke till SVT.

100 av 130 lägenheter sålda

Säljstart för de första lägenheterna var den 5:e juni, och på en månad har man sålt 100 av de 130 lägenheterna, som nu säljs i en första etapp. Företaget har kontaktat de intresserade, som i turordning har fått bestämma om de vill köpa eller inte. Därefter har köparna betalat en bokningsavgift på mellan 50 och 100.000 kronor, samt tecknat ett bokningsavtal som gör att lägenheterna inte kan säljas till någon annan.

Men, som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om så har huset ännu inte bygglov, och det är ännu inte klart om huset kommer byggas. Ola Serneke, VD för Serneke, har tidgare sagt till SVT att han inte kan lova något; det kan bli av, men det kan också inte bli av.

Är det inte märkligt att sälja lägenheter som man inte vet kommer byggas?

– Nej, i ett så här pass stort projekt är det inget konstigt, det är inget onormalt att sälja lägenheter innan bygglovet är klart, säger Tomas Järund.

Känner köparna till att det inte finns något bygglov?

– Köparna har fått all information vi har kring byggstart, detaljplan och bygglov.

Beslut om bygglov väntas 2017

Det är byggnadsnämnden i Göteborg som tar beslutet om huset får bygglov eller inte, ett beslut som väntas tas i början av nästa år. Om Serneke inte får något bygglov för huset kommer man att betala tillbaka bokningsavgiften till köparna, säger Tomas Järund till SVT.

Turning Torso, Malmö, 190 meter

Kaknästornet, Stockholm, 155 meter

Näsinneula Tower, Tammerfors, Finland. 120 meter

Amtssygehuset, Herlev, Danmark. 120 meter

Uppsala domkyrka, Uppsala. 118,7 meter

Källa: metro.se (2013)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer